Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

randyinla

Member
  • Content Count

    196
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by randyinla

  1. For anyone running Cura on a Mac wanting to add PETG inside CURA so your custom profiles display for PETG materials and the PETG custom material doesn't display in orange, I am now able to see and use any custom PETG materials by creating custom config files matched to printcore & PETG material type. I updated my Ultimaker 3 Extended firmware to 5.2.16.20200331 I noticed a popup inside Cura 4.8 when I opened it for the first time saying it was transmitting missing materials to the U3Ext, so that must be how they are on the printer now. I may have signed into my Ultimaker
  2. I wouldn't say the gui has a defect. End users want to see the first of something labeled as "1" not "0". The code has to start at 0 due to the way Arrays are 0-based in the programming language. The defect is that the plugin must subtract 1 from the number entered so it can insert the change into the correct layer in the code. It's a common thing that has to be done on almost every interface to anything.
  3. I'm a sr. software engineer. I've already created my own post processing extension over the weekend (calling it SpeedChangeByLayer) that changes print speed or fan speed per layer, not by z-axis movements. Started with the ChangeAtZ script, removed everything except print/fan speeds, then yanked out everything dealing with trying to find/calculate the z-axis movements and restructured the code & storage structure. Instead, it now looks for the ;LAYER:xx comments, inserting the start of the change just after the proper layer (subtracting 1 from the Cura gui layer number, which ChangeAtZ
  4. I create most things I print in Solidworks and add a little chamfer to the build plate edges for that very reason. Will have to play with horizontal expansion on the first layer now.
  5. Supposedly, printing infill before outer walls creates stronger walls, though the infill shows through the outer wall. If I'm more concerned with strength over looks, like with a bracket or some other utility part that needs to be strong, I'll opt for infill before outer walls.
  6. I, too, usually uncheck the infill before walls checkbox on most prints.
  7. Oh, I wasn't blaming Ultimaker at all!😲 I think the plugin developer, developing specifically for Ultimaker-created gcode, should be more on top of where it inserts changes into Ultimaker gcode. I simply suggested/wondered if the ";LAYER:xx" comments (generated by Cura) were not initially inserted by Ultimaker/Cura way back when the TweakAtZ (now called ChangeAtZ) plugin was first created and that if so, now there seems to be a better marker to search the gcode for layer changes. I do have some rather old gcode on my U2 memory card. Maybe 6 years old. I can take a look at those to see if
  8. This plugin started life as TweakAtZ and though it has a new name, it's still ChangeAtZ, so it makes sense that it would scour the code looking for commands that include Zx.xx and insert there. However, perhaps Ultimaker didn't insert the ;LAYER:xx comments in the gcode back when the plugin was first created? Perhaps the plugin needs to change its code scouring methods? I setup the plugin to go off of layer numbers, not height in mm, but I understand what you are saying. Perhaps the plugin still calculates the mm height off of the layer number and then looks for the Zx.xx, but it's still i
  9. To reset the speed back to 100%, "M220 S100" works. Strange the ChangeAtZ plugin uses "M220 S-1.000000" when it (seemingly) does nothing on the machine.
  10. I moved all of the M220s to start the line after ;LAYER:xx and reset the speed on the line before the next ;LAYER:xx ;LAYER:21 M220 S20.000000 . . movement n stuff . M220 S-1.000000 ;LAYER:22 The M220 S20.000000 worked perfectly! I'm so happy about that. But the reset of "M220 S-1.000000" didn't do anything. The display still shows the speed as 20%. When I look up the M220 command, resetting back to 100% is "M220 S100", not "M220 S-1.000000". I'll update the reset for the next round of printing.
  11. Here are maybe 40 lines just before what I posted above, the line just before the ChangeAtZ comment has a "Z5.75": M204 S500 M205 X25 Y25 G1 F900 X163.48 Y192.879 E132.41651 M204 S5000 M205 X30 Y30 G0 F18000 X69.127 Y193.557 G0 X67.224 Y192.722 G0 X66.07 Y191.563 G0 X65.26 Y190.196 G0 X62.585 Y179.072 G0 X55.077 Y173.949 G0 X52.41 Y173.548 G0 X50.858 Y173.019 G0 X49.491 Y172.124 G0 X48.392 Y170.917 G0 X47.632 Y169.481 G0 X46.816 Y164.215 G0 X46.47 Y160.419 G0 X46.22 Y156.616 G0 X46.064 Y152.826 G0 X46.002 Y149.016 G0 X46.037 Y145.207 G0 X46.141 Y142.121 G0 X45.09 Y135.08 G0 X44.847
  12. I, too, am trying to get ChangeAtZ (currently 5.1.1) to change speed at a specific layer for one layer. Finding out that the gcode layer numbering is zero-based while the layer view in Cura is one-based was mind blowing! I read through the github code and see it was originally TweakAtZ. After so many updates, bug fixes, name change, supported Cura changes, no one thought to have the plugin automatically subtract 1 from each layer. Thank you for the clarification gr5. While looking through my saved gcode, the M220 commands are almost at the end of each layer. Aren't the command
  13. Pro Ultimaker Tip: When printing in white material, don't assume some of it got caught in the front fan because you see a little bit in there when you open the cover. It MIGHT just be the white wire going to the fan! I didn't realize what I had cut out until it was too late. 🥴 Don't forget to wear your reading glasses! My cover had popped open during printing, got caught on part of the print and caused the steppers to skip, ruining the print. When I aborted, everything stopped but it didn't go through the normal abort procedure. The head just stayed there melting my prin
  14. I used to have this issue when I first started using my U2 a few years ago. My settings evolved over the years and I eventually have come to the point of setting my Line Width to 0.015mm narrower than the nozzle, so .385mm for a .4mm nozzle or .235 for a .25mm nozzle, Wall Thickness between multiples of that (.77 for 2 walls, 1.155 for three etc.) and multiples of the nozzle width (.4, .8 or 1.2 etc.), and I make sure to print hot enough so the walls melt into one another better. I also turn on the Outer before inner walls shell parameter. Since you are only experiencing this on small holes,
  15. I bought a spool of HydroFill from AirWolf3D but have yet to try it out. It was formulated specifically for ABS prints. https://airwolf3d.com/shop/water-soluble-support-3d-print/
  16. I tried setting separate speeds for my 2nd core yesterday (printing text using a different color and smaller nozzle) and noticed it didn't seem to print slower for that material at all. I set it to 15mm/ps for all line types and it screamed through that part of the print just as fast as the other material, which was set to 30mm/ps. Using Cura 4.1 on an U3Ext with the latest firmware from a few days ago.
  17. Here's the print core holder I'm creating. It will screw to the back right side of the U3Ext. The shelf is more a roof to sit above all of the print cores to help keep things from falling into the open shafts. Figured giving it sides was better than just a flat cover so I could have an extra place to put things. So far, my shop magnification glasses fit perfectly. Made a drawer insert with labels for each nozzle that sits directly under where the Solex will live. I'll upload this and my other tool holder models to YouMagine when I'm finished. I re-edited the text using 2.8m
  18. I'd love to be able to see my U3Ext camera remotely. I haven't been able to see it for a while in any app. Not sure when it stopped working because I didn't touch my machine for about 1/2 year and upgraded to 4.0 a few weeks ago and 4.1 yesterday.
  19. That sounds like a printer firmware issue, not a Cura issue. Cura slices your model and sets paths and other params, but I don't think it changes how the machine deals with temp changes during a print.
  20. Same for me. I found multiple materials listed in a file named "custom" and a single material in Cura listed as Custom but just one material. Seems I always lose something; print profile/machine setting or material when upgrading to a new release.
  21. That's awesome, GR5! Thank you! I'll get on this when I get home tonight. I pulled the clear thumb lever off of my AA 0.8 and am using that for now, even though I haven't put the Solex back into the machine yet. The thing I'm trying to model and print out is a print core holder for the side of my U3Ext. I noticed right away the geometry is ever so slightly different on the Solex than the original print cores. Designing a holder that would accept either was challenging and fun. They both easily glide into place in my holder now with a snap. The main differences seem to be t
  22. I wanted to see if I could print smaller text in a 2-color print so inserted my new 3D Solex print core with the .25mm Ruby nozzle. No matter how many times I tried manual leveling or ran the active leveler (have it set to run Always), When it came time for the 2nd nozzle to print, it would be about .2mm or .3mm too low, digging into the previous layer, blocking any filament from coming out. It purges the filament correctly and prints onto the prime tower (though, the color is clearly lower than the previous color's primed print), but it's too low to print onto the actual model b
  23. No matter the extrusion pressure/amount, if you are just letting the filament come out into air and measuring that, it "should" always be the same width, which I'd imagine is the width of the nozzle. If the extrusion goes up, it'll just come out faster. It's when the line is actually printed onto a surface that the width could be affected. The speed of the hotend movement PLUS extrusion amount/rate will change the width of the line when printed onto something, whether onyo the glass or a previous layer. Pushing a lot of filament out of the nozzle onto a surface but moving the hotend very s
  24. Was much easier to solder small things when I was younger! Now, I have to wear reading glasses inside a jewler's magnifyer headset looking through a large round mag-lamp!
  25. I believe the U3Ext has the latest firmware. It's currently printing so I can't look it up. Huh! I didn't realize the .6mm ruby print core was "CC". No. I do not have one of those. I currently have both original AA 0.4mm cores. I own two AA 0.8mm's & a BB 0.8mm which have been installed at one time, but not now. I'll try a Cura Connect reset tomorrow and report back.
×
×
  • Create New...