Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

MTG

Member
  • Content Count

    68
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by MTG

  1. Hi, sorry I'm very occupied by work at the time - the printer with printhead is running but thats all 3d-prining stuff I do at the moment. Status on it is unchanged - working fine for me, not really ready for other persons. Sure could put the CAD on GitHub but I would have to check on patents and stuff so I wont get sued. Also the parts are kind of hard to manufacture - advanced cnc-machines are required, so I don't think the design would be accessible for many people. Thought about making an commercial upgrade kit, but interest does not seem high enough. Yeah, too
  2. It's made in Inventor. The UM3 cores won't fit, the design is similar to the UM2 head size (´35x35mm) , the UM3 head is way bigger..
  3. Yeah I was thinking about putting it on Github or something like this, but I would need to take some time to clean it up a bit. For example the software that I forked - the lever switch position is currently hard coded.. also there are some other things that could work smoother. Mechanically, it's a pretty solid construction (might be because I'm a mechanical engineer and not a programmer 😅). If someone wants to make their own, be aware that the core parts have to be made out of metal because they get quite warm. Most of the core is made from aluminum, the lever and shaft is stainless ste
  4. Here you go https://photos.app.goo.gl/9dEHmZxp5MxA1K87A
  5. Update: As the initial design was bad and would not be able to be manufactured, I decided to postpone this once again into winter and start from scratch, so I could choose this topic as a masters thesis. The outcome is a pretty functional prototype. Here are some pictures. I was able to print without the need to cool down the nozzles. They could stay on printing temperature without dripping on the print. But I had to print a prime tower. If the software was abit more customized, I possibly won't need that either, saving more time... If anyone is interested
  6. Oh, nice, I knew I couldnt be the only one facing this problem. Is there a way to only perform one part of the start script if only one Extruder is used, by the way?
  7. Hey, I'm using Cura 4.1 and Octoprint, so I have to use the start script function of Cura. With only one Material it wasn't a problem, but I have modiefied my UM 2+ Extended for dual printing. So I made a startup script for dual extrusion. It's basically just: T0 //Extrude T1, Wipe and do stuff T1 //Extrude T1, Wipe and do stuff T0 As you See, I make sure that I have T0 selected, extrude and wipe, change to T1, do the same and back again to T0. Then I'm ready to start with T0. So, when my part starts with T0, no problem here, everything is working normally.
  8. It's hard work, but I'm slowly making progress. I have one more Question regarding the toolchange retract: There is a toolchange retract in the tinker firmware and in cura. I'm using octoprint so no ultigcode here. Does it use the cura settings, the firmware settings or both? If both, can I just zero the cura setting to use the firmware only? I have the strange behavior, that every second layer is overextruded. Do you have any idea where this can come from? My assumption is that it's because of the tool change. Waht exactly is the "prime" value in toolchange retract op
  9. Just did this. Good: It looks like it did something, it does not start the mark2 routine Bad: It does some weid stuff which seems barely connected to my script. My T1 for example is the following: G0 F6000 X220 Y215 G0 Y223 G0 F1000 X218 G2 F4000 X184 Y219 I-19 J15.9 G0 F6000 Y215 So it should move to the right back corner, then move a few mms back, 2mm to the side and then do a circle. Then move a few mms to the front. All happens in the right back corner, where also is my lever shifting stop. When I start it as gcode programm or when I insert them one by
  10. No, I just tried it again. Won't take my script.. Just the existence of the folder and the script should toggle the printer to use my code, right? Just looked into the firmware, could also write it there, but the sdcard would be much better for me
  11. Thank you! I made an directory "config" on the SD with "T0.gcode" and "T1.gcode". But when I try to change (via command line T0 or T1 and also under menu point "Change extruder") it won't take my custom script, it does execute the mark2 change script. I also built the firmware on my own with " TCSDSCRIPT SDSUPPORT " in $MAKE (in package.sh), but no luck. What am I missing?
  12. Just had a look in the current TinkerFW. I'm not very experienced in c++, but from what I have seen, the extruder_offset variable is the way to go. But it's made only for XY : // Extruder offset, only in XY plane Think I have to add a EXTRUDER_OFFSET_Z. Important might be the T command for toolchange. It seems like it's just adding the offset to the current positions in x and y. Therfore it has to be added in z, too. Other thing is how to calibrate. I'm uising Octoprint, maybe I can just set the Offsets via M218 command that I don't have to program the gui..
  13. Oh that's too bad. Could be really useful in that firmware. Is it much work to add? I guess I can't use the Mark 2 Firmware? I have a custom tool change script which I wanted to use over cura ...
  14. So I just came back to this. The question I can't get behind is: how do I activate an specific extruder? There is somethin like "Swap extruders" under "Advanced", but It shows the same Z-Value in home so I guess thats not how to do it...
  15. Yeah nice I just fount the invert axis function. But how can I remove the shortbelts? The pulleys are on the same positions after the swap, arent they?
  16. Hey, has anyone flipped the x/y stepper motors outside of the housing on the Ultimaker2? Is it recommended? I need the space for my lever shifting system and I thought it would also be nice if I wanted to use an heated build chamber... I remember reading someone has done it before, but I only found threads about the Ultimaker Original. From what I read, I just have to switch some cables to reverse the direction of the motor..
  17. Okay, I found the usual "adjust buildplate". When I go to expert functions, there is also a feature called "adjust z position". I chose that and the i can adjust the buildplate. but only for one nozzle. Shouldn't that start the adjust position twice? Like one time for every nozzle? How am I supposed to get two values? I know that I can adjust the x- and y-offsets in cura. But not z...
  18. Hey, I have to use an other power supply for two 35W heaters, right? Any suggestions which one I could use or where to get the plug? What are the differences between the 35W and the 25W heaters? (just curious, I guess they get the same voltage?) Are there heaters with more than 35 W that I can use? I mean, if i have to get a new power supply anyway, I could also use two 50W (if somesthing like that exists) I'm using the thinkergnome firmware for dual extrusion. Is there any possibility to adjust the z-heights seperately for every extruder? Is it possible to
  19. Thank you, just bought a couple meters!
  20. Yeah just saw it! But it's 20€ shipping for me.. Yeah I just had this Idea too. The one I ordered from Amazon is 4mm inner diameter, 6mm outer diameter and it works quite good. Maybe I would have trouble with flexible filament... I'm located in Germany. On German Amazon I can't find any inch-tubes. US shops seem to have very high shipping costs for just a tube worth 20 bucks Edit: Just noticed that my tube does not work. Outer diameter is too small so it pulled itself out of the holder...
  21. Hey, for my modification I need an bowden tube thats a bit longer than the stock one. When I'm searching for PTFE tube, I can't find Tube with inner diameter 3mm / outter diameter 6mm. Most of the tubes have 4mm on the inside when outter diameter = 6mm. Does anyone know where I can buy that tube so that I cant cut my own length from it?
  22. Hey, I just came back to this topic and worked on it. Prototype is currently in the making. Guess I'll update within 2 weeks with photos
  23. If you look at the video, this is not 100% accurate. It did move down, but its every time another island is printed. I think the printer did it "intentionally", because its every time a "z-hop" would be performed, if the option was activated (which I didn't). It looks like a z-hop, but the bed does not go up again. And it also looks like the z-distance icrease is always the same. I think you can even hear the servo doing that. I'm running with octoprint on an raspberry, I don't know if octoprint gave the wrong commands... but why after 5 hours
  24. The problem is, that z is raised for the islands. In the gcode, there is no z lift at this pint. The printer did it anyways.. The only question is why
  25. Hi, I was printing a housing when this happened: https://drive.google.com/file/d/1xeIf1RU8wTKBekbVRKasV_rwXLKBobR1ww/view?usp=sharing When you look through the gcode, it's seems okay. The Z Values appear in the right order without the gap . Why does it do that? It's an 10 hour print ant it was all fine for like 7 hours and then this started? And why does it go back don again for the wall? Is it an Octoprint Error? The simulation in Cura does not show this behavior neither, I have checked this. Printed with Cura 3.3.1. My Gcode and Settings file
×
×
  • Create New...