Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

mahtt

Member
  • Posts

    11
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

mahtt's Achievements

1

Reputation

  1. Just had another screen glitch! Dumped logs: UM3_logs_210921.zip
  2. Unfortunately @CarloK my screen just corrupted again. Since the last message I have used the recovery image above and also played around with multi-point bed levelling, but this is now disabled on my machine. The corrupted screen seems less frequent now but the cause is still unclear. It seems to occur towards the end of a print job. I aborted a job remotely through the DF and found it corrupted when I returned to the machine. Logs attached, I'll keep monitoring it. UM3_logs_190921.zip
  3. Never mind, using 'https' instead of 'http' seems to resolve it.
  4. @CarloK I noticed since posting this the recovery image has mysteriously disappeared 😋 Do you know the best place to find one if someone should need it? P.S. All firmware issues listed above seem to be resolved for me now 😄
  5. From Robin: UART is a good option in a pinch but it seems unlikely this will brick it. No guarantees to anyone trying this though. If all else fails, there's a recovery image here. Yeah probably easier to restart the service via systemd
  6. Ok so not exactly footprint probing but I did get multi-point bed levelling working based on the info from the thread above. Will quote here too as the other thread is mostly in German: Here's how I did it (in 10 easy steps!): Prerequisites: machine is connected to a network and in dev mode. 1. SSH into into UM3 (user: root, pw: 'ultimaker') 2. Run 'apt-get update && apt-get install -y nano' to get a simple text editor 3. Run 'nano /usr/share/griffin/griffin/machines/um3.json' 4. Change 'use_footprint_probing": false' to 'use_footprint_probing": true' 5. CTRL + X and then Y to save changes 6. Run 'mkdir -p /var/lib/griffin/machines/' 7. Run 'nano /var/lib/griffin/machines/9066.json' 8. Copy the below into it: { "inherit": "/usr/share/griffin/griffin/machines/9066.json", "properties": { "machine_type_name": "Ultimaker 3", "bed_level_probing": { "probe_selection_method": "mode" } } } 9. CTRL + X and then Y to save changes 10. Run 'reboot' and wait for the system to reboot Active levelling should now be multi-point! Provided without warranty, YMMV, always make a backup, etc. If anyone has any ideas if footprint levelling is possible on the UM3 and how to activate it (and if it is allowed to share such info) I would be interested to hear more. ok doei
  7. I believe I used this one: http://software.ultimaker.com/jedi/releases/recovery.img Sourced from this post. OLED still hasn't corrupted yet! Will let you know if it happens again.
  8. Whether it's needed isn't the question I asked. It probably isn't needed, but I'm still curious. What I asked is if it's possible to enable it in software - when I worked at Ultimaker I remember hearing something about the functionality being there and just being left disabled.
  9. Is there a way to activate footprint probing on the UM3? i.e. active levelling probing within the area of the print instead of the entire build surface area. I seem to remember hearing the functionality was there but just not enabled. I ask because I found this interesting snippet of code in '/usr/share/griffin/griffin/machines/um3.json' "bed_level_probing": { // "use_footprint_probing": false, // Whether or not to just probe the footprint of the object "use_footprint_probing": true, // Whether or not to just probe the footprint of the object As above, I changed the value to true but there didn't seem to be much effect. It didn't break the machine at least, so that's nice. There was also an option for a filament runout sensor, which was a feature scrapped at the last minute for this particular machine if I recall? I'm aware development for the UM3 isn't really a thing anymore but this would be a cool feature to have if the community can hack it! Cheers
  10. Thanks for your help @CarloK, much appreciated. I've updated with the latest build via USB and so far so good - the OLED hasn't corrupted yet. I'll keep an eye on it. Strange how the update via the network still led to a bad screen though, as I did the process yesterday via the machine after flashing a recovery image, so it seems like it would have been long after 'correct' image was placed on the update channel. Ah, actually I didn't notice that. Good to know it's there if I need it. Cheers!
  11. Hello there Ultimaker friends, Getting some intermittent trouble with my UM3 after updating to the latest firmware (5.2.18.20210820 stable), including: - OLED screen breaking on/near print completion (see image) - Wi-Fi dropping randomly Things I have tried: - Factory reset - Flashing recovery image and reupdating The issue persists, so I believe it's some sort of firmware bug. Since it the UM3 firmware isn't actively developed anymore and it's impossible to downgrade to the previous version, can anyone help out? @CarloK? Logs/images attached. Also, well done for sneaking this in: UM3_logs_140921.zip
×
×
  • Create New...