Jump to content
AcuteAngle

Need help with getting the second extruder port up and running!

Recommended Posts

Posted · Need help with getting the second extruder port up and running!

So we have the first extruder printing beautifully, but we are interested in hooking up two Structur3D Discov3ry Paste Extruders to the printer. We are having trouble getting the second extruder port to work at all, and would really appreciate some help finding a solution. Perhaps with a software upgrade, official or unofficial?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Need help with getting the second extruder port up and running!

Ask the designers of the Structur3D Discov3ry Paste Extruders? I've never heard of them before, so I cant help you with it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Need help with getting the second extruder port up and running!

Ask the designers of the Structur3D Discov3ry Paste Extruders? I've never heard of them before, so I cant help you with it.

 

Alright, I'll try their forums as well, but is there a way to get the second extruder working in general? We just want it to be able to respond in Cura when connected via USB, and to hopefully print with it eventually.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Need help with getting the second extruder port up and running!

In general getting the 2th extruder (feeder motor + heater + temp sensor) to work is fairly simple, just needs to be turned on in the firmware. Here's how I did it (&links to where I got the info).

Basically get the UM2 (you have a UM2??) firmware from github, change a few parameters, and compile again using arduino software, upload the .hex file to your machine using cura.

http://ultimaker.com/en/community/view/10657-a-different-multi-extrusion-approach-um-tool-printhead-changer?page=27#reply-107302

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Need help with getting the second extruder port up and running!

In general getting the 2th extruder (feeder motor + heater + temp sensor) to work is fairly simple, just needs to be turned on in the firmware. Here's how I did it (&links to where I got the info).

Basically get the UM2 (you have a UM2??) firmware from github, change a few parameters, and compile again using arduino software, upload the .hex file to your machine using cura.

http://ultimaker.com/en/community/view/10657-a-different-multi-extrusion-approach-um-tool-printhead-changer?page=27#reply-107302

 

Alright I'll give it a try, and thanks for the info, I've been looking all over the place for a how to guide to get this project rolling!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Need help with getting the second extruder port up and running!

Am I correct that you only need to hook up the extruder motor? No heater? Keep us updated on your progress please. ... like to so your results.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Our picks

    • Ultimaker Cura 4.0 | Stable available!
      Ultimaker Cura 4.0 is mainly focused on the improved user interface and cloud integration.
      As always, we want to collect your user feedback for this release. If there are any improvements you can think of, feel free to mention it here and help us to shape the next release.
        • Like
      • 98 replies
×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!