Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
robonetix

Ultimaker original print distorted need help!!!!

Recommended Posts

Hello all,

              i am having a problem with my prints. below is a picture of my last print. it's like the print is compressing and distorting. what can i do to fix this problem? here are my printer specs & setting. UMO , 4mm nozzle, 3mm filament PLA, layer height 0.1, shell thickness 0.8, fill bottom/top thickness 0.6, fill density 20%, speed/temp. speed 50, temp 210c, filament diameter 2.85, flow 100% . i am using the latest version of cura. any help or pointers would be great.

thanks

IMAG0822.thumb.jpg.e686adf30d4c2c5f94f5a2be9e8e7dae.jpgIMAG0823.thumb.jpg.2541d68da089ac685f96669544864226.jpgIMAG0824.thumb.jpg.c4a50a5dabc93f6427f80f4c347791bb.jpgIMAG0825.thumb.jpg.1227a39f63864906880a0de6f69a47ab.jpgIMAG0817.thumb.jpg.fe1f0af359239ad4087d40748feb0e94.jpg

IMAG0822.thumb.jpg.e686adf30d4c2c5f94f5a2be9e8e7dae.jpg

IMAG0823.thumb.jpg.2541d68da089ac685f96669544864226.jpg

IMAG0824.thumb.jpg.c4a50a5dabc93f6427f80f4c347791bb.jpg

IMAG0825.thumb.jpg.1227a39f63864906880a0de6f69a47ab.jpg

IMAG0817.thumb.jpg.fe1f0af359239ad4087d40748feb0e94.jpg

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @robonetix,

Do you have a picture of your print from another angle?

It looks like something is funny with your print but it is hard to say exactly what.

Based on your description, I am guessing one of the pulley's is loose on your UMO.

There are 12 Pulleys on the entire Ultimaker, check them ALL.

I would recommend to start with the pulleys that have the short belts on them, and don't forget the one on the motors :)

If you found it, tighten the setscrew in it.

Good luck!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @robonetix,

Do you have a picture of your print from another angle?

It looks like something is funny with your print but it is hard to say exactly what.

Based on your description, I am guessing one of the pulley's is loose on  your UMO.

There are 12 Pulleys on the entire Ultimaker, check them ALL.

I would recommend to start with the pulleys that have the short belts on them, and don't forget the one on the motors :)

If you found it, tighten the setscrew in it.

Good luck!

 

i was having the issue with the print shifting, i did have a loose belt, i tighten it and the shifting stopped. but now this is the only issue i am having ( distorted prints). I checked all the belts they all seem tight. I will check again to make sure. thank you for help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It could also be that the X and Y rods that are going through the printhead are not in a clean '+' and there is a lot of tension/friction in a few movements?

When using only 2 fingers, how easily can you move the head around?

How old is your Ultimaker Original?

Can you take a picture of the tension on your long belts?

Are they slacking or relatively tight? (too tight also isn't good).

Share this post


Link to post
Share on other sites

It could also be that the X and Y rods that are going through the printhead are not in a clean '+' and there is a lot of tension/friction in a few movements?

When using only 2 fingers, how easily can you move the head around?

How old is your Ultimaker Original?

Can you take a picture of the tension on your long belts?

Are they slacking or relatively tight? (too tight also isn't good).

 

, yes i can move the printhead easy with my finger, no dragging or sticking, i check the "+" by using the calibrating tool that came with the printer and everything is where it needs to be. the printer is only a few months old. i've done about 5 test prints with each print getting better after a few adjustments. i'm at the point i don't know what else to adjust to fix this problem. thank you for your help, i will check again to make sure nothing shifted or moved with the calibration tool for the '+'.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Are the prints half the height they should be? If so it could be a jumper that has come loose on the controller board.

 

ok, i will check that. thank you for your help. i will let you know the outcome.

 

Is that the case? They come out too small? No weird things happening in X or Y? (I dunno if I am blind, but I can tell there is something weird about the photo's but it is hard to tell what exactly).

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Yeah, it's a bit difficult to tell from the pics. Printing a simple cube might make it easier to diagnose :)

 

ok i will print a cube today and show picture. thank you for your help. :)

 

ok, here is the test block print out. the circles are not circles the square box isn't square and the block is compressed. any help to fix this problem would be great. thanks

IMAG0836.thumb.jpg.c49ae42a9ff4f762fbfc71ee1d685c8d.jpg

IMAG0832.thumb.jpg.321880a846bb7412289af9ed16514943.jpg

IMAG0833.thumb.jpg.43a05f9c6cb9e8c93858ca823dcc9890.jpg

IMAG0834.thumb.jpg.87ce20e513449ad66d41973bf5013d53.jpg

IMAG0835.thumb.jpg.45d613357b225efa1af4a64fb27b26e8.jpg

IMAG0836.thumb.jpg.f44a1f2d8cfcd05d52edb8dc86d354ab.jpg

IMAG0836.thumb.jpg.c49ae42a9ff4f762fbfc71ee1d685c8d.jpg

IMAG0832.thumb.jpg.321880a846bb7412289af9ed16514943.jpg

IMAG0833.thumb.jpg.43a05f9c6cb9e8c93858ca823dcc9890.jpg

IMAG0834.thumb.jpg.87ce20e513449ad66d41973bf5013d53.jpg

IMAG0835.thumb.jpg.45d613357b225efa1af4a64fb27b26e8.jpg

IMAG0836.thumb.jpg.f44a1f2d8cfcd05d52edb8dc86d354ab.jpg

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!