Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

ridges/lines on outside of print


farrellt2
 Share

Recommended Posts

Posted · ridges/lines on outside of print

every print i attempt has these lines/ridges on the outside of them and im not sure what the problem is.

ive tried two different spools of filament so that isnt the issue, and ive been preparing prints the same way i always have, the stl and the gcode files are clean, any ideas?

print settings:

UM2

cura 15.04

PLA

normal quick print settings:

0.1 layer height

0.8 shell thickness

0.6 bottom top thickness

20% fill density

50mm/s print speed

raft

no support

retraction on

fan on

IMG_5623.thumb.JPG.2c2a1af7cb5a0fa1ef7bd97a0b30e3c4.JPG

IMG_5625.thumb.JPG.b1873211f0221c109ef0d3a182842ff5.JPG

IMG_5623.thumb.JPG.2c2a1af7cb5a0fa1ef7bd97a0b30e3c4.JPG

IMG_5625.thumb.JPG.b1873211f0221c109ef0d3a182842ff5.JPG

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · ridges/lines on outside of print

    Hi,

    Welcome to the forum.

    That is a lot of movement between the lines.

    Seems limited to a single axis so either its the bed that have some play or one of the axis of the print head that is moving around causing random drifting.

    Check this guide. Its full of great information

    http://support.3dverkstan.se/article/23-a-visual-ultimaker-troubleshooting-guide

    1. Check the print bed to see if it is loose from left to right or front to back.

    - go in the advanced menu on the UM2 and select raise buildplate.

    - while the print bed is raising put your hand on the bed (dont put pressure) to see if you feel some movement. You'll feel the vibrations from the motor but you should not feel movement.

    - once raised try moving the bed sideways and front/back.

    2. Check the print head axis

    - Make sure the belts of the axis stepper motor have enough tension (http://support.3dverkstan.se/article/23-a-visual-ultimaker-troubleshooting-guide#leaning)

    - check that each axis rods have no play (grab each rod individually and look to see if its can slide out of place. If its the case you will need to loose the screws on the rod, center the rod, align the belts and tighten the screws again.

    - check the center rods to see that the are all properly snapped in the black locks holding the belts. Sometimes they can be only partially snapped and the will be slightly angled.

    - make sure the axis are straight. Place the print head in the far corner and look to see if each axis reach the same location from one end to the other (http://support.3dverkstan.se/article/23-a-visual-ultimaker-troubleshooting-guide#misaligned-axes)

    One last point. There is only limited use of Raft with the Ultimaker printers. Its rarely used by anyone since they have the heated bed.

    I hope this will help

    PM

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • The Ultimaker Showcase — October 14. What's new?
        Your dear friends at Ultimaker have some exciting news and insights for you!
         
        • 0 replies
      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 8 replies
    ×
    ×
    • Create New...