Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Problème ventilo et solution.


zizon
 Share

Recommended Posts

Posted · Problème ventilo et solution.

Bonjour tous le monde.

Alors voila en résumé mon problème et sa solution pour ceux qui rencontreraient le même souci.

J'avais un problème avec mes deux ventilos de tête (tout neufs).

Ils ne démarraient pas malgré les 19v que je trouvais bien en sortie de fils.

J'ai cru comprendre que je n'avais pas assez d’ampérage a la sortie.

Réponse d' Electromu:

Tu dois avoir un soucis avec le transistor de commande.

Je te prépare une procédure de test ce soir.

Premièrement tu peux tester de brancher les ventilos sur le connecteur des leds. C'est exactement le même module de commande et si tes ventilos sont bons ça ne grillera pas.

Voici une photo des deux transistor T1 et T2 qui contrôlent respectivement la ventilation et l'éclairage led.

[media=12148][/media]

débranche ton imprimante et met l'interrupteur sur ON ( ça va vider les condensateur de filtrage et éviter de faire un petit court-circuit sur la carte)

Prends ton multimètre. tu dois avoir une position pour tester les diodes (un transistor est composé de diodes). Il doit y avoir un petit symbole diode

Mets la pointe de touche rouge sur la broche 1 de T1:

tu dois mesurer 1.1Volts quand tu mets la pointe de touche noire sur la broche 2

tu dois mesurer 1.1Volt quand tu mets la pointe de touche noire sur la broche 3

Mets la pointe de touche rouge sur la broche 2 de T1

tu dois mesurer 0.7Volts quand tu mets la pointe de touche noire sur la broche 3

Tu peux comparer les valeurs avec le transistor 2.

Ceci fait, j'ai eu la confirmation que mon transistor était bien mort.

Après l'intervention d'Electromu tout est rentrés dans l'ordre.

 

Encore un grand merci a lui.

  • Like 3
Link to post
Share on other sites

Posted · Problème ventilo et solution.

Sorry I don't speak french. But @gr5 once told me that the transistor could only be meassured with a potentiometer if it was off the board. I linked my problem to you on the original post.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Problème ventilo et solution.

    Sorry I don't speak french. But @gr5 once told me that the transistor could only be meassured with a potentiometer if it was off the board. I linked my problem to you on the original post.

     

    Hi Neotko, it's possible to test transistor with a diode tester.

    In this case the result is the same when the transitor in on or off board.

    Of course it is possible to have in some cases different measures due to the global impedance of the circuit.

    In any case the circuit of fancontrol and circuit of LEDs are the same. therefore a comparison can diagnose the problem.

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • The Ultimaker Showcase — October 14. What's new?
        Your dear friends at Ultimaker have some exciting news and insights for you!
         
        • 0 replies
      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 8 replies
    ×
    ×
    • Create New...