Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Mushroom shaped material blob jams print head after each print


Recommended Posts

Posted (edited) · Mushroom shaped material blob jams print head after each print

I just typed up a huge post about this, but I got some 503 error and all of my well written post just disappeared ;_;

So I am just going to summarize real fast ;_;

My print head jams every time. I need to cut the material before each print for it to feed into the head. Prints are now all inconsistent. Using only PLA, a weird blob forms after each print that jams the head. I cannot use the "CHANGE" function to eject without cutting the blob off first. Can anyone spot any obvious issues with these images? Could this just be a problem caused by moisture in the filament? Is my PTFE coupler failing? I have clocked 900 hours of print time so far. 1200 hours of online time. Underextrusion seems to be happening on every print now.

QfyMrVn.jpg

Ne01bGp.jpg

oQHAnck.jpg

t5AqWaC.jpg

52eVnPN.jpg

Edited by Guest
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Mushroom shaped material blob jams print head after each print

    You don't show the more important end of your white teflon part. You probably need to change it anyway. I have them cheap here: gr5.org/store/

    Also your bowden has lots of scratch marks and I think it's slipping. Inspect the white part with the 4 metal blades that holds the bowden in and make sure the 4 blades are still there. If they are then great. Then cut off about 3mm off the end of the bowden so the blades can grab the bowden at a fresh new spot - you can't have that bowden sliding up. That can cause those mushrooms you speak of.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Mushroom shaped material blob jams print head after each print

    I've had the same problem and changing the PTFE coupler solved it all the times. I'm 99% sure, but I can't promise it's that because at the same time I cleaned the nozzle, feeder and bowden tube.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Mushroom shaped material blob jams print head after each print

    Hey there guys. Sorry for the delay. Here are some up close images of the components in question. I don't see anything to the extent of some of the pictures I have seen online. What do you think?

    9RqmahS.jpg

    zghuGAU.jpg

    9pBxgrg.jpg

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Mushroom shaped material blob jams print head after each print

    I would definitely change the teflon

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Mushroom shaped material blob jams print head after each print

    The "bowden holder" looks good enough to me but I'm not an expert (maybe the metal parts should be angled the other way?).  very nice photography by the way!  If you buy a teflon part then get the clip also (I sell both) but I wouldn't buy a new bowden - just cut a few mm off the one you have so the "bowden holder" can get a grip on some fresh bowden.

    Edited by Guest
  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...