Jump to content
3dnerd

Whats wrong with this item?

Recommended Posts

Posted (edited) · Whats wrong with this item?

Hi,

I have some strange problem with an item as you can see in the image here:

rmthQii.jpg

At a certain Z-position (around 9.5 mm) the item gets not printed very.

This happens always at the same height. I tested this 3 times and the problem occurs always at the same height.

Then I thought there is something wrong with my UM2 at this height so I printed a testcube.

But as you can see (marked with the blue arrow) the cube prints well that means eversthing is OK with my UM2.

I looked at the gcode but could not fine any abnormal things except that at layer 87 the infill pattern gets more dense.

Then at layer 97 it switches back to previous density. Could this be the reason?

I printed this using Cura 15.09.90.

Thanks for any help!

The STL-file is here:

STL

The gcode file is here:

GCODE

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited) · Whats wrong with this item?

Your stl file is faulty.  

NEVER PRINT A FILE without looking at it first in "layer view".  You would have seen the problem right away.  I looked at you gcode file - it looks horrible - just like your print.  If you look at your part in xray view you will see it has an extra face (it's not a printable part as is - it has an interior curved wall) and cura doesn't know which is inside and which is supposed to be not printed and it gets very confused.  Remove the red wall and that should fix the problem.  here is xray view:

RED IS BAD. It means passing a line through your part hits an odd number of walls so it either has a hole or in your case an extra wall.

a.thumb.png.9ac24a102b8276f60bbb201f920d875f.png

a.thumb.png.9ac24a102b8276f60bbb201f920d875f.png

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Whats wrong with this item?

Hi gr5,

thanks for reply. I wonder why the result is that bad. I use Autodesk Fusion 360 to create my items and export at STL - I never had probelms with it.

thanks for the tip using the X-Ray view may this is a good indicator.

I never used x-ray view only layer view.

Thanks a lot!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Our picks

    • Ultimaker Cura 4.0 | Stable available!
      Ultimaker Cura 4.0 is mainly focused on the improved user interface and cloud integration.
      As always, we want to collect your user feedback for this release. If there are any improvements you can think of, feel free to mention it here and help us to shape the next release.
      • 98 replies
×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!