Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Cura bug? Brim is selected, Not printing,


Giogiogio4
 Share

Recommended Posts

Posted · Cura bug? Brim is selected, Not printing,

I dont know what's going on. I have done about 13 hours of small prints this week. Same settings.

Popped open my new 2kg roll of clear colorfabb xt and have had nothing but issues.

First issue was simply the settings for this filament. To think the colorfabb color stuff that

works great printing at temp 180-210 to this clear stuff needing to be at 240 and above...

Anyways. for some stupid reason my Brim setting, which is checked and all within normal

settings wont print! I noticed something was up when I first started a print and the printer

even skipped making a normal parameter around where it's going to print at the start of the print.

And it now wont print Brims...Which when you are printing a ton of small parts comes in handy!

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura bug? Brim is selected, Not printing,

    Have you changed the "Brim line amount" setting under Expert settings perhaps?

    Also, XT is a chemically completely different material from PLA so it's not all that strange that the print settings are different.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura bug? Brim is selected, Not printing,

    Have you changed the "Brim line amount" setting under Expert settings perhaps?

    Also, XT is a chemically completely different material from PLA so it's not all that strange that the print settings are different.

     

    Never touched the Brim settings since I got the machine

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura bug? Brim is selected, Not printing,

    Maybe your part isn't touching the glass - I've seen that before. Can you post the STL file somewhere and/or a screen shot of cura showing the bottom layer?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted (edited) · Cura bug? Brim is selected, Not printing,

    Maybe your part isn't touching the glass - I've seen that before.  Can you post the STL file somewhere and/or a screen shot of cura showing the bottom layer?

     

    Made a flat shape in 1234 Design. Exported it. opened it in cura. Rotated it 90 degrees so it was flat. Cura auto aligns it down to the bed. Doesnt have a first layer in layer view. Rotated it again long ways. It shows up. Rotated it back and it  wont show up again.

    Very annoying. Its a simple RING shape. Didnt rotate it in the 2 other 3d programs I made it in.

    I made a cylinder shape. exported it and tried to open it in cura. Same thing.

    I started a print. It prints the brim. When the print fails I abort it and start it up again. The brim doesnt print on that file or anything else on the memory card. The gcode shouldnt change or lose layers just from sitting inside the printer.

    https://drive.google.com/file/d/0B1ya71IwpTg5UW5CVjRnR3gxUHM/view?usp=sharing

    https://drive.google.com/file/d/0B1ya71IwpTg5dGpsU290dDNRM3c/view?usp=sharing

    Edited by Guest
  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura bug? Brim is selected, Not printing,

    If anyone else has this issue. Didnt change anything. Disabled advance settings. Went back and my brims were back. Put back in the same settings and it seems to work.

    Don't know why resetting it seemed to do the trick.

    Before that rotating the model and rotating it back to the same position also brought them back.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura bug? Brim is selected, Not printing,

    I had the same issue, fixed it by changing my initial layer height from 0.1 to 0.2.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 8 replies
    ×
    ×
    • Create New...