Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Bed levelling wizard can't connect to the printer


brunogirin
 Share

Recommended Posts

Posted · Bed levelling wizard can't connect to the printer

Hi,

I just finished assembling my Ultimaker and am running through the different setup wizards. The "first run" wizard updated the firmware and otherwise ran flawlessly, connecting to the printer fine. However, the "bed levelling" wizard claims that it cannot connect to the printer. When I run it, the printer makes a noise as if one of the motors was trying to turn but nothing happens. So I'm not sure if it's a software or hardware problem.

Any help would be very much appreciated. I am running Cura on Ubuntu 12.10 and the output of the console is:

 

Log: Changing monitoring state from 'Offline' to 'Detecting serial port'Log: Serial port list: [u'/dev/ttyACM3', '/dev/ttyACM2', '/dev/ttyACM1', '/dev/ttyACM0']Log: Connecting to: /dev/ttyACM3Log: Connected to: Serial(port='/dev/ttyACM3', baudrate=115200, bytesize=8, parity='N', stopbits=1, timeout=1, xonxoff=False, rtscts=False, dsrdtr=False), starting monitorLog: Changing monitoring state from 'Detecting serial port' to 'Detecting baudrate'Log: Recv: startLog: Recv: echo: External ResetLog: Recv: Marlin 1.0.0 RC2Log: Recv: echo: Last Updated: Marlin-Mon, 11 Jun 2012 17:33:42 +0200 - b67dacdc8f1bd489e058e16d92ba29c364b2a8e5 | Author: Build-Me-MarlinLog: Recv: echo: Free Memory: 4494  PlannerBufferBytes: 1232Log: Recv: echo:Using Default settings:Log: Recv: echo:Steps per unit:Log: Recv: echo:  M92 X78.74 Y78.74 Z533.33 E865.89Log: Recv: echo:Maximum feedrates (mm/s):Log: Recv: echo:  M203 X250.00 Y250.00 Z5.00 E45.00Log: Recv: echo:Maximum Acceleration (mm/s2):Log: Recv: echo:  M201 X9000 Y9000 Z100 E10000Log: Recv: echo:Acceleration: S=acceleration, T=retract accelerationLog: Recv: echo:  M204 S3000.00 T3000.00Log: Recv: echo:Advanced variables: S=Min feedrate (mm/s), T=Min travel feedrate (mm/s), B=minimum segment time (ms), X=maximum xY jerk (mm/s),  Z=maximum Z jerk (mm/s)Log: Recv: echo:  M205 S0.00 T0.00 B20000 X20.00 Z0.40 E5.00Log: Recv: echo:PID settings:Log: Recv: echo:   M301 P22.20 I1.08 D114.00Log: Trying baudrate: 115200Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 4Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 3Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 2Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 1Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 0Log: Send: M105Log: Unexpected error while setting baudrate: 250000 ValueError: 'Failed to set custom baud rate: 250000' @ machineCom.py:_monitor:355Log: Trying baudrate: 230400Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 4Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 3Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 2Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 1Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 0Log: Send: M105Log: Trying baudrate: 57600Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 4Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 3Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 2Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 1Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 0Log: Send: M105Log: Trying baudrate: 38400Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 4Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 3Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 2Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 1Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 0Log: Send: M105Log: Trying baudrate: 19200Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 4Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 3Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 2Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 1Log: Send: M105Log: Baudrate test retry: 0Log: Send: M105Log: Trying baudrate: 9600Log: Send: M105Log: Changing monitoring state from 'Detecting baudrate' to 'Closed'Log: Changing monitoring state from 'Closed' to 'Error: No more baudrates to...'Log: Connection closed, closing down monitor

 

  • Link to post
    Share on other sites

    • 1 month later...
    Posted · Bed levelling wizard can't connect to the printer

    This is exactly the problem I'm having also. My log looks exactly the same (see attached). The "First Run Wizard" works fine ... it uploads the Marlin firmware, then runs through the limit switch checks and head heater tests just fine. But - cannot connect the bed-leveling wizard.

    I figured ... what the heck, just level the bed manually and try to print. This turned out to be a very bad idea. It does not "home" the bed and printer head, but instead, slams the head into to stops. Had to yank the power cord to avoid disaster.

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Bed levelling wizard can't connect to the printer

    The "bed leveling wizard doesn't home" is an unfortunate bug that got into the wizard.

    It's fixed for the 13.03 release. It will be announced soon, but for linux you can already download the .deb from http://software.ultimaker.com/Cura-13.03-debian.deb (The new .deb saves a lot of problems for linux users)

    The connection problems with the wizard seem to be related to the Linux release.

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Bed levelling wizard can't connect to the printer

    Well, sadly, the 13.03 can't even open the USB port. Here's the whole log: (remember, the 12.12 version on this same machine opened the port, uploaded the firmware, and ran the "first run" wizard with no problems)

    Changing monitoring state from 'Offline' to 'Detecting serial port'

    Serial port list: ['/dev/ttyACM0']

    Connecting to: /dev/ttyACM0

    Error while connecting to /dev/ttyACM0: 'Timeout'

    Failed to open serial port (AUTO)

    Changing monitoring state from 'Detecting serial port' to 'Error: Failed to autodetect...'

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • The Ultimaker Showcase — October 14. What's new?
        Your dear friends at Ultimaker have some exciting news and insights for you!
         
        • 0 replies
      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 8 replies
    ×
    ×
    • Create New...