Jump to content
xperiment

Z-Height not correct

Recommended Posts

Posted · Z-Height not correct

After installing a custom firmware (tinker) my Z-axis does not work correctly. All prints are only 50% high, as the original size in Cura. Y/X axis are working well.

And I notied that the heatbed is during the calibration process much too low! The bed is only 150mm away from the 0 position (ground).

Can I change this wrong setting in the firmware, or also in Cura´s machine setting? I have tried it with the Marlin configurator...but don´t know what to change.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Z-Height not correct

When you say 50% high you mean that the actual object is being printed in a compressed height? or that it stops after 50% ?

Did you change something on the electronic card?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Z-Height not correct

Yes, the object is in a compressed height.

Because a Z-switch error, I had to change the E1 and E2 port. So the Z-axis motor is in the E2 port and I have a customized firmware (tinker).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Z-Height not correct

Yes, the object is in a compressed height.

Because a Z-switch error, I had to change the E1 and E2 port. So the Z-axis motor is in the E2 port and I have a customized firmware (tinker).

 

Extruder motors have different steps per mm than the x/y/z motors - you need to adjust that in your customized firmware for E2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited) · Z-Height not correct

Indeed, and i don't see any good in putting the Z on the E2 because of a Z-Switch error

 

It shouldn't be a problem. The only issue, if done properly changing the pins.h definition, is that UM2 boards for the Z stepper work at 1/8 but all the other steppers work at 1/16 so the Z on other stepper would need x2 steps/mm or adjusting the steps to 1/8 on the firmware, since Z stepper 1/8 is a limit from a physical switch of two pins that by default is open (1/8 ).

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!