Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Stringing with Cura 2.4 but not with S3D on the UM3 or Cura 2.x on UM2+


Recommended Posts

Posted (edited) · Stringing with Cura 2.4 but not with S3D on the UM3 or Cura 2.x on UM2+

The print on the left was sliced by S3D and the one on the right by the latest version of Cura.  They are, as nearly as I can tell, done with the same temperature, speed, and retraction settings.  I can not prove this without doing a lot of work but I am almost certain this behaviour only began after I upgraded the firmware on the printer and went to the new Cura.

IMG_6951.thumb.JPG.8dac4a5d266f401d072720b1373abda3.JPG

Cura Profile is pretty much default settings for a 'normal' print but for temp at 195 and speed at 50

Here is the G-Code for all four prints that I have done.  The S3d settings are at the top of the S3d file.

G-Code

IMG_6951.thumb.JPG.8dac4a5d266f401d072720b1373abda3.JPG

Edited by Guest
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Stringing with Cura 2.4 but not with S3D on the UM3 or Cura 2.x on UM2+

    Here is another image with a print from Cura 2.4 (center) as well as the ones from S3D (left) and Cura 2.3 (right):

    5a332847bbb93_IMG_6980(1).thumb.jpg.1cf2e917d5412ddadb490603d450b85b.jpgThe S3D print (Center) has no stringing, the 2.3 (Upper) less than the 2.4, and the 2.4 (Right) is unusable. Cura 2.3 print is the red one and is fine.

    5a332847bbb93_IMG_6980(1).thumb.jpg.1cf2e917d5412ddadb490603d450b85b.jpg

    Edited by Guest
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Stringing with Cura 2.4 but not with S3D on the UM3 or Cura 2.x on UM2+

    Here are two more images this time of a test that I did when first getting the printer (orange) versus now (grey). IMG_6993.thumb.jpg.8adfcd512511f783df5d800d0230f7d9.jpg IMG_6996.thumb.jpg.40b1e9f25d20f484f50e13dd9bc4497d.jpg

    I was going to repost this to Cura/Firmware but since Cura slices ok for my 2+ it seems like this is the right place for this thread. I hope that @gr5, @labern, @Daid, or @neotko might see this thread and render some advice? I will promise to stop complaining about Brim as that is truly trivial compared to not being able to print tiny details that I used to be able to print!

    Edited by Guest
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Stringing with Cura 2.4 but not with S3D on the UM3 or Cura 2.x on UM2+

    My experience with the Cura profiles is that they are very good. So I'm surprised that you have unsatisfactory results.

    I read that you have tweaked settings. Did you try to print this with default settings? Which profile did you use?

    Maybe, just maybe your Cura is corrupt. I think I have read reports on this forum about issues with Cura that were solved after reinstalling Cura.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Stringing with Cura 2.4 but not with S3D on the UM3 or Cura 2.x on UM2+

    I had a corrupted Cura 2.4 during the Beta and reinstalled. Just did so again thinking that might be the issue but no joy. I am deleting the application and the Cura folder from /Library/Application Support but am wondering if there are configuration files some where else.

    I am SURE this was not happening before I first tried the Beta. I am using the stock profiles with only a change to temperature and speed.

    I am happy using S3D for everything else but I need Cura to work for dual extrusion support.

    I have not reposted yet on the Cura section as some more testing is underway.

    Will

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Stringing with Cura 2.4 but not with S3D on the UM3 or Cura 2.x on UM2+

    I think I have read reports on this forum about issues with Cura that were solved after reinstalling Cura.

    Just reinstalling hardly ever changes anything, unless the user has changed files in the Cura installation (ie: files in the Program Files\Cura folder). Most notably reinstalling Cura does not touch the cura configuration, and most issues have been with the configuration files.

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Stringing with Cura 2.4 but not with S3D on the UM3 or Cura 2.x on UM2+

     

    I think I have read reports on this forum about issues with Cura that were solved after reinstalling Cura.

     

    Most notably reinstalling Cura does not touch the cura configuration, and most issues have been with the configuration files.

     

    Which is why, on OSX, I also whacked /Library/Application Support/Cura. Is these stuff hidden somewhere else?
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Stringing with Cura 2.4 but not with S3D on the UM3 or Cura 2.x on UM2+

    Not as far as I know.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Stringing with Cura 2.4 but not with S3D on the UM3 or Cura 2.x on UM2+

    Not as far as I know.

     

    It matters not as I get the same result running on a Windows machine with a fresh copy of 2.4.
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Stringing with Cura 2.4 but not with S3D on the UM3 or Cura 2.x on UM2+

    Thanks to @tomnagel we now know that this is caused by the z-hop parameter that needs to be off. It must have switched from on to off between 2.3.0 and 2.3.1.

    Cheers, Will

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    • Our picks

      • Ultimaker Transformation Summit

        On April 20 - April 23 we will host the Ultimaker Transformation Summit. Come talk to us via Live chat and get inspired by any of our relevant presentations!
        • 5 replies
      • New here? Register your Ultimaker for free 3D printer onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 0 replies
    ×
    ×
    • Create New...