Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade


Recommended Posts

Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

Ask you next I cut things out with cura Beginning of the print order is not normal Basic is running around Everything is normal with s3d Cura3.3.1 Please help resolve

  • Link to post
    Share on other sites
    • Replies 970
    • Created
    • Last Reply

    Top Posters In This Topic

    Top Posters In This Topic

    Popular Posts

    @zerspaner_gerd & @MarcoUbtz Thank you gentlemen, everything is working perfectly now   https://www.youmagine.com/designs/flexible-coupler-using-colorfabb-ngen-flex  

    correct please definition of nozzles for Сura 3.4 [values] machine_nozzle_size = 0.6 machine_nozzle_tip_outer_diameter = 1.25 coasting_volume = 1.36 speed_wall = = round (speed_print * 4/3, 1)

    I am creating too a holder for mount the clamping dock on a ultimaker 2 aluminum clone. I haven´t have yet the final part., and I have to test it. This is how looks

    Posted Images

    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    1 hour ago, wong said:

    Ask you next I cut things out with cura Beginning of the print order is not normal Basic is running around Everything is normal with s3d Cura3.3.1 Please help resolve

    Please install and use the mark-tweaks plugin, that will resolve everything ?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    19 hours ago, rajilpahuja said:

    Please install and use the mark-tweaks plugin, that will resolve everything ?

    where do you get the plugin from,  I have cura 3.2.0 installed along with the cura files from git hub Mark2 ?? but that plugin in is not listed in the installed plugins OR the available plugins??

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    20 minutes ago, bob-hepple said:

    where do you get the plugin from,  I have cura 3.2.0 installed along with the cura files from git hub Mark2 ?? but that plugin in is not listed in the installed plugins OR the available plugins??

    Its there with the mark2 files on github please check 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    I checked my Directory Ultimaker Cura 3.2/plugins/postprocessingPlugins/scripts and it is listed Mark2Tweaks.py so I take it this is enabled automatically so you don't see it in the plugins in cura

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    13 minutes ago, bob-hepple said:

    I checked my Directory Ultimaker Cura 3.2/plugins/postprocessingPlugins/scripts and it is listed Mark2Tweaks.py so I take it this is enabled automatically so you don't see it in the plugins in cura

     

    Nope it doesn't work like that, you gotta actually copy it into the plugins directory and then start cura and check the menu ?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    Ok Im confused hear I have a Directory called 

    Program Files/Ultimaker Cura 3.2/Plugins then there's 39 Directories after that ???? none of which are called plugins ???? except PluginBrowser

     

    if I follow Git hub it suggests it want to be in directory cura-3.2-resources\scripts

    and under resources it has

    Definitions

    extruders

    images

    scripts

    variants

     

    totally confused??

     

    when I originally set up cura I followed the instruction on the Mark 2 web pages which I printed off last year

     

    scripts translates to plugins/plugins/Post processingPlugin / scripts which is where I put the file??
     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    42 minutes ago, bob-hepple said:

    when I originally set up cura I followed the instruction on the Mark 2 web pages which I printed off last year

     

    That's ok. @rajilpahuja: "Mark 2 Tweaks" is a post-processing script, not a plugin.

     

    @bob-hepple: In Cura choose "Extensions -> Post Processing -> Modify G-Code -> Add a script"

    It should be in the list.

     

     

    • Like 2
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    50 minutes ago, tinkergnome said:

     

    That's ok. @rajilpahuja: "Mark 2 Tweaks" is a post-processing script, not a plugin.

     

    @bob-hepple: In Cura choose "Extensions -> Post Processing -> Modify G-Code -> Add a script"

    It should be in the list.

     

     

    I had almost forgotten its post-processing, but that thing solved all my extra movement issues ?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    TinkerGnome thanks for clearing that up at one point I was about to Give up

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    Done!! Thank You,  if this wasn't enabled could that have caused my heads to crash when I ran the Gcode for the calibration marks Or do I still have some setups to get right??

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    Hey guys, 

    I'm having a little problem causing low quality dual color prints:

    On every layer, the switched printhead always go touch the printed part first before printing the prime tower.

    This make the oozed filament stick to the print instead of the tower. Really annoying. 

    It seems to be caused by the way mark2 insert the tool change code in cura. It inserts it on the last point on the last printhead pass. 

    319261157_Mark2Travel.thumb.png.52b2e4fa8ff516269db806a18a396899.png

    For example, in this image, after the yellow head 1 print, head 2 gets ready at the switch bay, it goes to point 1 first then goes to point 2, which leaves the oozed filament on the model.

    This issue has forced me to turn on ooze shield for dual color print. And also because of this my cura makes worse dual color print than s3d.

    I tested this on 2.7, 3.1, 3.2.

     

    Is anyone else having the same issue? Is it possible to improve it?

     

    Thanks

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    The mentioned post processing script solves this.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    1 hour ago, conny_g said:

    The mentioned post processing script solves this.

    Thanks I didn't know that.

    I also couldn't see the script until I copied Mark2Tweaks.py to C:\Program Files\Ultimaker Cura 3.1\plugins\PostProcessingPlugin\scripts

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    correct please definition of nozzles for Сura 3.4
    [values]
    machine_nozzle_size = 0.6
    machine_nozzle_tip_outer_diameter = 1.25
    coasting_volume = 1.36
    speed_wall = = round (speed_print * 4/3, 1)
    speed_wall_0 = = 1 if speed_wall <10 else (speed_wall - 10)
    speed_topbottom = = round (speed_print / 2, 1)

       then what is highlighted should be removed .... I have to Cura 3.4 works.

    • Like 3
    Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    3 hours ago, qwerty8224 said:

    correct please definition of nozzles for Сura 3.4
    [values]
    machine_nozzle_size = 0.6
    machine_nozzle_tip_outer_diameter = 1.25
    coasting_volume = 1.36
    speed_wall = = round (speed_print * 4/3, 1)
    speed_wall_0 = = 1 if speed_wall <10 else (speed_wall - 10)
    speed_topbottom = = round (speed_print / 2, 1)

       then what is highlighted should be removed .... I have to Cura 3.4 works.

    Changed this on all 4 sizes and now no error message and nozzle size now shows when using Mk2 - Many thanks indeed ?

    Edited by navigator
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    17 hours ago, qwerty8224 said:

    correct please definition of nozzles for Сura 3.4
    [values]
    machine_nozzle_size = 0.6
    machine_nozzle_tip_outer_diameter = 1.25
    coasting_volume = 1.36
    speed_wall = = round (speed_print * 4/3, 1)
    speed_wall_0 = = 1 if speed_wall <10 else (speed_wall - 10)
    speed_topbottom = = round (speed_print / 2, 1)

       then what is highlighted should be removed .... I have to Cura 3.4 works.

    I changed the file to the following to finally get rid of the error:

    Quote

    [general]
    name = 0.4 mm
    version = 4
    definition = Mark2_for_Ultimaker2

    [metadata]
    setting_version = 4
    type = variant
    hardware_type = nozzle

    [values]
    machine_nozzle_size = 0.4
    machine_nozzle_tip_outer_diameter = 1.05

     

    Edited by yyh1002
    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    Using the above fix by @yyh1002 I found you can leave the other information in place. ?

     

    metadata.JPG

    Edited by navigator
    different screen shot & info.
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    tinkergnome

    Thank you for not forgetting about this wonderful project Mark2 ....
    installed Mark2Tweaks.py (cura-3.2-resources) and my 2 nozzles became just fine to work with. Stopped to visit the place 1 nozzle all super I'm very happy)))))
    And again thanks to everyone who took part in the development of this project YOU gave us the opportunity to get acquainted with two-tone printing at minimum cost. ))))

    Edited by qwerty8224
    • Like 2
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    Again broke Cura 3.4 (((. 

    Printing PLA support PVA Mark2Tweaks.py does not work.

    Command Ultimaker ???
     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    On 6/28/2018 at 8:48 AM, conny_g said:

    The mentioned post processing script solves this.

    I tried printing with the post processing script but the new head still go touch the model first. I'm using 3.4. 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    6 minutes ago, yyh1002 said:

    I tried printing with the post processing script but the new head still go touch the model first. I'm using 3.4. 

    I need to check this too, but it can just be that UM isnt supporting the script now, hence downgrading maybe the only option for now.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    On 7/10/2018 at 5:38 PM, rajilpahuja said:

    I need to check this too, but it can just be that UM isnt supporting the script now, hence downgrading maybe the only option for now.

    I found that in my case the touching problem was caused by UltiGcode flavour. I switched back to Marlin and everything became perfect. 

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

    ×
    ×
    • Create New...