Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade


Recommended Posts

Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
19 minutes ago, CCA1 said:

My next question would be, Do I need to disable this script for "regular" 2 nozzle programs?

 

I'm not aware of an easy way to switch between different start scripts in the printer definition.

I would add two separate printers to Cura - one for single extrusion prints and another one for dual prints.

 

  • Link to post
    Share on other sites
    • Replies 971
    • Created
    • Last Reply

    Top Posters In This Topic

    Top Posters In This Topic

    Popular Posts

    @zerspaner_gerd & @MarcoUbtz Thank you gentlemen, everything is working perfectly now   https://www.youmagine.com/designs/flexible-coupler-using-colorfabb-ngen-flex  

    Hi guys, After years of following the evolution of the mark2 project, I finally got my hands on relatively cheap second-hand Ultimaker 2 (non plus that wasn't in the best shape to be honest) and di

    Already found?? Here are my noted links:   https://forum.simplify3d.com/viewtopic.php?f=8&t=1959    

    Posted Images

    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    That's what I do, as stated earlier - use standard UM2+ (Marlin flavour) for single head prints (Head 1 or 2 depending which head is mounted before starting print) and standard Mark2 profile for dual prints.

    Only takes seconds to choose between them!

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    40 minutes ago, tinkergnome said:

     

    There should be a checkbox with the label "Enabled" somewhere...

    I use the "Sidebar plugin" - so it may be in a different position than in my screenshot - but it is there.


    If only one extruder is enabled (or present), Cura no longer adds tool change commands to the gcode and the pre-selected tool should just stay active.

    Personally I don't use Cura for single extrusion prints, but that's what i understood from the posts above? 🤷‍♂️

     

    grafik.png.e2adf0a3790795432ca2e247e0d84e79.png

    Yes I turned the extruder off and it still uses it. I then went to the machine settings and set the machine to only have 1 extruder and the same thing happens. I'm guessing I need to delete the code manually?

     

    I've attached the code for your reference.

    MFORU_LEDLampholder1head.gcode

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    2 minutes ago, navigator said:

    That's what I do, as stated earlier - use standard UM2+ (Marlin flavour) for single head prints (Head 1 or 2 depending which head is mounted before starting print) and standard Mark2 profile for dual prints.

    Only takes seconds to choose between them!

     

     

    So how would my machine know to run the second feeder if I want to run the second head ONLY?? As I stated prior, the Standard UM2+ only knows there is 1 head and 1 feeder. At least that's how I understand it. (which might not be saying much lol)

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    Good question, but I don't know the answer to that one!

    Maybe it knows which head is mounted and just uses the feeder for that head but calls it head 1?

     

    All I know is that it works fine - presume as it is Marlin being used and not the built in UM2 code?

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    19 minutes ago, navigator said:

    Good question, but I don't know the answer to that one!

    Maybe it knows which head is mounted and just uses the feeder for that head but calls it head 1?

     

    All I know is that it works fine - presume as it is Marlin being used and not the built in UM2 code?

     

    OK I tried it. Manually changed the extruder to extruder 2. Wrote out my program using Ultimaker 2 Extended + profile.  (mine shows G-code flavor as Ulitmaker 2 not Marlin)  didn't work.

     

    Then changed my G-code flavor to Marlin and it DID work, albeit it ran my carriage into the front left corner of my machine causing my belt to skip a few cogs.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    You have to be aware of Mark2 space limitations if you have 2nd head mounted, but has never caused me any problems.

    Get that sorted - presume it was during priming stage? and you'll be good to go 👍🏻

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    Yep, During priming. Gonna look into it and see what/where to change that.

     

    Thanks

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    Have a look at my script which works fine for my setup  - all depends on how far your head2 sticks out!

    Just change the x/y values to suit your needs for prime position.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    4 minutes ago, navigator said:

    Have a look at my script which works fine for my setup  - all depends on how far your head2 sticks out!

    Just change the x/y values to suit your needs for prime position.

     

    I just looked at the start script and the only measurements for a Y move (I assume this is a Y move, going to the front of the machine? X moves would be left and right?) are....

    "G1 X15 Y0 F4000 ;move X/Y to front of printer"

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    I would think you need to increase the Y value - try mine and then work from there: G1 X25 Y25 F3000 ; bring extruder to the front.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    Yours works much better.  ; )

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    15 hours ago, tinkergnome said:

     

    I'm not aware of an easy way to switch between different start scripts in the printer definition.

    I would add two separate printers to Cura - one for single extrusion prints and another one for dual prints.

     

     

    15 hours ago, CCA1 said:

     

    So how would my machine know to run the second feeder if I want to run the second head ONLY?? As I stated prior, the Standard UM2+ only knows there is 1 head and 1 feeder. At least that's how I understand it. (which might not be saying much lol)

     

    I haven't used the latest Mark2 firmware. I'll share my understanding based on 17.10.1.

    The problem with printing with Head 2 only is caused by both the firmware and Cura. 

    The firmware takes T0/T1 command and change active extruder without doing switch gesture when it doesn't know head position (head not homed/motor released).

    When printing with head 2 only, Cura puts a T1 code to the very beginning of the gcode. The firmware changes the active extruder to Head 2 accordingly, but doesn't actually do the gesture. No matter how many T1 you put in the start code, the firmware already thinks it's holding head 2. Then it start printing with head 1. 

     

    The fix is to ask the firmware to ignore any T0/T1 command when head position is unknown.

    @alexjx did the trick for DXU firmware based on 17.10.1 Mark2 firmware. 

    Line 3658 in Marlin_main.ccp: (The latest UM2Marlin by tinkergnome no longer have this part)

    https://github.com/yyh1002/Ultimaker2Marlin-DXU/blob/096c3348782ae575e5ee0e6826900935a1ee8370/Marlin/Marlin_main.cpp#L3658-L3665

        if (!(position_state & (KNOWNPOS_X | KNOWNPOS_Y)))
        {
            // head not homed
            // active_extruder = nextExtruder;
            SERIAL_ECHO_START;
            SERIAL_ECHOLNPGM("Header position not yet known");
            return false;
        }

    I then use the firmware with a "smarter" start code in Cura which only involves "initial extruder nr"

    Quote

    ;material_bed_temperature={material_bed_temperature} material_print_temperature={material_print_temperature} material_print_temperature_layer_0={material_print_temperature_layer_0}

    M190 S{material_bed_temperature_layer_0}

    G21 ;metric values

    G90 ;absolute positioning

    M82 ;set extruder to absolute mode

    M107 ;start with the fan off

    M200 D0 T{initial_extruder_nr} ;reset filament diameter

    G28 ;home all

    T{initial_extruder_nr} ;switch to the first nozzle used for print

    M104 T{initial_extruder_nr} S{material_standby_temperature, initial_extruder_nr}

    G0 X25 Y20 F7200

    G0 Z20 F2400

    M109 T{initial_extruder_nr} S{material_print_temperature_layer_0, initial_extruder_nr}

    G0 X210 Y20 F7200

    G92 E-7.0

    G1 E0 F45 ;purge nozzle

    G1 E-6.5 F1500

    G1 E0 F1500

    M400 ;finish all moves

    T{initial_extruder_nr}

    ;end of startup sequence

     

    The result is that I have one machine for single nozzle printing of any of the head. It automatically picks and purges the nozzle used. I set up another machine dedicated for dual nozzle print with purging of both nozzles. 

     

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    On 3/24/2020 at 12:28 PM, CCA1 said:

    Annnnnnd now my magnets aren't strong enough to hold the heads together anymore. (sigh) The slightest move towards the back of the machine and the heads separate from the "pressure" of the bowden tube. Worked fine for a while. Not no more.

     

    dfrez - Would you be willing to share where you got your "stronger" magnets from?

     

    Thanks,

     

    struggle struggle struggle

     

     

    I bought my N52 magnets from Apex Magnets. 

     

    Clicky Click

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    Thanks dfrez!!

     

    They are ordered. ; )  But it sais N48?

    Edited by CCA1
    added info
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    I can never go back to single extrusion example number 4568

    Printing face shields for local healthcare workers here in Canada

    40 minute print, can't print at night, high manpower demand flipping prints.

    Realised that PLA and PETG don't stick very well.

    Modified my design to stack with a single PLA layer inbetween.

    Bingo! Pumping out faceshields in easily separable stacks.

    Mark2 FTW

    image.png.e6cd5269585002be910110c7b219eddb.png

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    That's awesome!

    What are they doing for the shields part of it?  Just curious.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    On 3/30/2020 at 9:35 AM, CCA1 said:

    That's awesome!

    What are they doing for the shields part of it?  Just curious.

    Overhead Projector Sheets. I spaced nubs on the shield for a standard North American 3 hole hole punchIMG_20200327_154549603.thumb.jpg.d721772590ea6efbb22f849bd9f9fc86.jpg

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    On 3/29/2020 at 9:03 PM, Whom said:

    I can never go back to single extrusion example number 4568

    Printing face shields for local healthcare workers here in Canada

    40 minute print, can't print at night, high manpower demand flipping prints.

    Realised that PLA and PETG don't stick very well.

    Modified my design to stack with a single PLA layer inbetween.

    Bingo! Pumping out faceshields in easily separable stacks.

    Mark2 FTW

    image.png.e6cd5269585002be910110c7b219eddb.png

     

    Looks awesome! how much space did you put between the frames ??

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    37 minutes ago, rdekleijn said:

     

    Looks awesome! how much space did you put between the frames ??

    I've changed it a bit now as we're up to 3 printers running. A UM S5, UM3 and then the Mark2. Hilariously my Mark2 is doing better than the others hahaha. We're churning out over 100 a day.

    There are 2 layers that have PLA in them between each headband. But the second is just the outer edge so that the PETG gets laid down inside this. See image. It is super sensitive to the PLA you use, some stick too well, some not at all, some just peeerrffeeccttt.

     

    IMG_3369.jpg

    image.png

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    Hi, thanks for your reply!

     

    I made a stack of the same model with openscad (with 1mm space in between)

     

    with Cura I print with support.

     

    Did you use any specific support settings?

     

    Roy

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    51 minutes ago, rdekleijn said:

    Hi, thanks for your reply!

     

    I made a stack of the same model with openscad (with 1mm space in between)

     

    with Cura I print with support.

     

    Did you use any specific support settings?

     

    Roy

    No I modelled the PLA and PETG parts manually, this is my own design (because I just had to fiddle!)

    1mm is probably more than you need though?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    On 2/24/2020 at 10:10 PM, Whom said:

    I thought I'd post another update as I've worked through a few issues specific to my use cases. 

     

    I've been doing lots of ABS prints in a hot enclosure (70C+), and it seems like my magnets are getting weaker,  losing alignment or I don't know what. I was never able to reach the furthest corners without the head popping off but it got worse and worse. 

     

    I modified the head and the coupling to include an additional 4 magnets and printed everything over 11 hours with a 0.25mm nozzle in ABS (fusion+ from Innofil/BASF, it's pretty good!).

     

    I also beefed up the coupling to also act as a spacer for the head assembly. What I was finding was that the original design Z height of the coupling was dependant on the top height of the plastic part of the head. And this varied depending on how tight the screws were etc. My modification (which is pig ugly) is captured in the metal part of the head assembly and so is more accurately set over time.

     

    It is rock solid now, I think my magnets were crappy but now I've got 7 of them I think there is a nice safety factor. 

     

    Also just found a great trick using "terrain to STL" and switching the shell extruder to a different colour for contour lines. 

     

    One quick question for tinkergnome, why is it that you've set the maximum temp adjust to be + or - 25 in the Mark2 firmware but not in your normal UM2 firmware? Thanks again for the epic work everyone, I could never go back to a single extruder now.  

    IMG_3282.jpg

    Hi @Whom,

     

    Any chance you could share the modified head and coupling files?

     

    Many thanks,

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade

    I have just noticed that my hot end fan on my second extruder does not turn on when heating up that nozzle. However, my primary hot end fan DOES turn on when only heating the second nozzle OR heating the primary nozzle. I have many hours of dual nozzle printing done at this point, but can not definitively tell you if this has always been the case. (I strongly do NOT believe it to be the case.) Any ideas as to why this would be going on?

     

    I have torn down the unit to see if wires were loose either on the fan or the board and it seems everything is nice and tight.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Mark2 - The Smart Dual-Extrusion Upgrade
    13 hours ago, CCA1 said:

    Any ideas as to why this would be going on?

     

    It depends...
    Is this a setup with the optional expansion board or without?
    If expansion board is present and connected properly: the matching firmware variant is installed as well?

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

    • Our picks

      • Ultimaker Transformation Summit

        On April 20 - April 23 we will host the Ultimaker Transformation Summit. Come talk to us via Live chat and get inspired by any of our relevant presentations!
        • 6 replies
      • New here? Register your Ultimaker for free 3D printer onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
        • 0 replies
    ×
    ×
    • Create New...