Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
Alib0001

Unable to boot Ultimaker 3

Recommended Posts

I was excited when our Ultimaker 3 arrived today.

I followed the instruction from the downloaded app up until the turning on process.

When I turned it on, I heard a fan start up but it did not boot up.

I waited for 15 minutes since it said it would take some time to boot but it didn't.

No light on the LCD (front) however the red light was on under (power supply) which indicated that power was flowing from the port to the printer.

Need help. Is there a hardware reboot for Ultimaker 3?

Share this post


Link to post
Share on other sites

The LCD was completely dark? No logo?

Yes. Completely blank.

It could be a firmware issue because the light on the head turned orange after a few minutes but still the LCD upfront did not show anything.

I was advised to download the image file from

- http://software.ultimaker.com/jedi/releases/recovery.img, but I am unable to do so.

Would you know how to download this recovery image?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @Alib0001, we're sorry to hear you are having difficulties with your new Ultimaker 3. I talked about it with our product experts, and we feel the best course of action would be to get in touch with your reseller and ask for a new Ultimaker 3.

Using the recovery image could hold a solution, but there is an equal chance that it is hardware related and there is a loose cable or disconnection. In any case, that the screen remains blank and you see an orange light means there are communication issues in the electronics.

There is a risk of ESD damage when working with the electronics, and the last thing we would want to do is add more issues on top of the current one.

Therefore, the safest solution would be to get in touch with your reseller.

Let us know if you have any further questions, good luck!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I returned it and I started reinstalling the printer. It is now booting up but I now have another problem. The BB head is not being auto detected. I tried changing the printcore to BB but it is not working :(

Is it telling your your BB Core is really an AA Core?

Is the BB Core sitting all the way in the printhead until you hear a click?

If you try putting your AA Core on that same side, does the printer read that?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I returned it and I started reinstalling the printer. It is now booting up but I now have another problem. The BB head is not being auto detected. I tried changing the printcore to BB but it is not working :(

Is it telling your your BB Core is really an AA Core?

Is the BB Core sitting all the way in the printhead until you hear a click?

If you try putting your AA Core on that same side, does the printer read that?

It's just not reading the BB Core at slot 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

I returned it and I started reinstalling the printer. It is now booting up but I now have another problem. The BB head is not being auto detected. I tried changing the printcore to BB but it is not working :(

Is it telling your your BB Core is really an AA Core?

Is the BB Core sitting all the way in the printhead until you hear a click?

If you try putting your AA Core on that same side, does the printer read that?

It's just not reading the BB Core at slot 2

If you put an AA Core in Slot 2, will it read that? That will help determine if the issue is your Core, or the printhead.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Terms of Use Privacy Policy