Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

PVA BB04 printcore; Does not extrude throughout print


Recommended Posts

Posted (edited) · PVA BB04 printcore; Does not extrude throughout print

I have a new UM3 and I used PVA in the #2 BB Printcore with the default settings. I did a print that was supposed to last 3 1/2 hours. The BB printcore extruded about 2-3 mm of height, PVA and then stopped extruding the material. I tried the print again, this time increased the default temperature up 10 degrees Celsius. This time it extruded about a height of 2 mm and stopped extruding. Again, both printcores are new.  Both filaments used are Ultimaker NFC. It's the Natural PVA. I did the print with the PLA only, using PLA as the support....no issues.

Any ideas?

Edited by Guest
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · PVA BB04 printcore; Does not extrude throughout print

    Just to be thorough, have you tried to do a set of hot pulls and atomic pulls? I am thinking something may have gotten stuck or burned inside.

    When I first got my UM3E, it did not want to extrude until I did a cleaning. And, the BB core requires a bit more love and care than the AA core because of the nature of the PVA.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · PVA BB04 printcore; Does not extrude throughout print

    How's the environment?

    PVA gets soft from higher temperatures and higher humidities. Use it below 28degC, and below 55%.

    If ambient humidity is higher, store the PVA in a dry place, with desiccant. When using it for long prints (>24h), craft some drybox to print from.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · PVA BB04 printcore; Does not extrude throughout print

    I'm within those numbers for temperature and humidity. But, I used this as soon as I unwrapped it and that's how I got these results. So, the PVA was not laying around. After, the bed leveling and setup, I unwrapped it at that point. So, there was no time for it to develop any issue like that with such short time frame.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · PVA BB04 printcore; Does not extrude throughout print

    Like I mentioned before, I would have tried my BB/AA .8 but, Cura doesn't let me select the BB/AA .8 when switched out from a .4. (That's another case I have open).

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · PVA BB04 printcore; Does not extrude throughout print

    hiya,

    this might be your problem.

    I had this problem and it was the hot pull that worked for me.

    https://ultimaker.com/en/community/51107-ultimaker-3-bb-core-problem-solved-here-is-how

    when you check the filament length all the way to the feeder, do you see a massive gouge where the gear has eaten into the filament?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · PVA BB04 printcore; Does not extrude throughout print
    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...