Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

When should the Hot End Fan be running? UM2+


ndimensional
 Share

Recommended Posts

Posted · When should the Hot End Fan be running? UM2+

Hi,

tried to find some information about the hot end fan - but could not find if it should run

- always

- only together with the two fans on the print head side

- sometimes - depending on - ???

The settings in Cura obviously only apply to the two print fans, so how about the "hot end fan"?

Regards

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · When should the Hot End Fan be running? UM2+

    Ah, ok, thank you.

    So I suppose if it is not moving at any time, something is wrong - either fan or power from board. Well, so I will disassemble the printer and see what the root cause is.....

    By the way, I got aware of it when I tried now since several months to get rid of the failure of prints.

    When printing the base level (first slice) on larger prints (estimated > 5x5 cm) it already begins to be faded. First part ok, then, when it fills the first level the extrusion begins suddenly to slow down, then no extrusion. It looks like the heat is "crawling up", softening the filament in the part above the white insulator and in the first part of the bowden tube. Then the filament is creeping/being pressed into the small gap between bowden and insulator and no longer pushed through the nozzle. Then it obviously hardens and "grinding begins".

    I have played with several combinations of temparature, speed and material flow, nothing helped. But when the fan is not cooling the upper part, its is obvious why it happened.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted (edited) · When should the Hot End Fan be running? UM2+

    My suggestion is to check the fan connector which is inside the print head block, IMO its a design flaw - the wires are only crimped on to the connector.

    On my printer this has become detached several times, the same applies to the two side fans.

    In my case I have soldered the connectors which has improved reliability for me

    good luck

    Edited by Guest
  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · When should the Hot End Fan be running? UM2+

    Hi,

    well, the fan is ok. I removed the cables from the connector at the main board and tried with external power - the fan moves. I suspect, that I made a mistake when reattaching the hot end cable during the upgrade from UM2 to UM2+.

    The problem is: where to attach the cable correctly on the board? The mainboards I can see in the upgrade manual as well as in the general assembly manual V1.1 are different from mine. There is no connector in the middle of my board - the one below the "ti" from the printed word "Ultimaker" on the board. There is only the one above the "e". And the naming of the other connectors do not show any "Hot End Fan" ...... well, will check with support about the schematics....

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · When should the Hot End Fan be running? UM2+

    Don't forget to check the print head cable, i.e. the cable going from the print head to the board.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · When should the Hot End Fan be running? UM2+

    The problem is: where to attach the cable correctly on the board?

    You can see here

    + image

    20160205_224737.thumb.jpg.ae683015871ac46cba02fe30984980aa.jpg

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · When should the Hot End Fan be running? UM2+

    There is no connector in the middle of my board - the one below the "ti" from the printed word "Ultimaker" on the board. There is only the one above the "e".

    Don't use the connector above the "e". That's a jumper that changes the stepper driver for the z-axis from 8 to 16 micro-steps.

    AFAIK the hot end fan was connected to the serial connector J22 on the very early mainboards. Pin 1 is 5V, Pin 2 is GND

    Here is a picture from 2014: https://ultimaker.com/en/community/5038-um2-electrical-wiring-questions#reply-33286

    Here is a pdf with the schematics: https://github.com/Ultimaker/Ultimaker2/tree/master/1091_Main_board_v2.1.1_(x1)

    j22_serial.thumb.png.ca2cbd016e6e1ee854325509bcc79296.png

    • Like 2
    Link to post
    Share on other sites

    Posted · When should the Hot End Fan be running? UM2+

    Yes, that's it - it worked. Thank you!

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 8 replies
    ×
    ×
    • Create New...