[[Template core/front/global/favico is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

UM3: temperature drops 30°C each minute while printing


Recommended Posts

Posted · UM3: temperature drops 30°C each minute while printing

Hello there,

I am a happy UM3 customer, but since 2 days I have huge temperature drops on my right extruder.

The left one (material 1) is completely ok, the right one (material 2) shows continuous temperature fluctuations of up to 30°C each minute or so, making my prints all unusable.

IMG_4020.thumb.JPG.968d922bf9b8e77dc50c4c82ee2311f1.JPG

IMG_4023.thumb.JPG.b9ad3bf19fd799ab9601c1d5d4efba70.JPG

I tried with different print cores, and with different materials.

I checked if the connector in the printhead is connected, all fine. I tried pushing the cable a bit further down into the print head and fix it with tape (read it elsewhere), but didn't help. I use Cura 3.1 (stable version) as well as the current stable firmware.

Is this broken hardware or a software bug?

Thanks a lot,

Chris

IMG_4020.thumb.JPG.968d922bf9b8e77dc50c4c82ee2311f1.JPG

IMG_4023.thumb.JPG.b9ad3bf19fd799ab9601c1d5d4efba70.JPG

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · UM3: temperature drops 30°C each minute while printing

    Something may be wrong with your cable since it is happening with more than one core and material.

    I would definitely check with your reseller or support people and see if you can get a new cable.

    That should not be happening.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · UM3: temperature drops 30°C each minute while printing

    I also noticed temperature drops of the right extruder. Only 10 degree drops but still. Screenshot of the temperature graph running firmware 4.0.

    temp-drop.thumb.png.bb3c9cdc2e000d36fd587a5911c9cce1.png

    To me it looks like the power management is somewhat off. The IMHO undersized power supply probably doesn't help.

    I remember reading that Ultimaker changed a few power setting with 4.0. Maybe @maht or another UM employe can help us to fix the problem?

    temp-drop.thumb.png.bb3c9cdc2e000d36fd587a5911c9cce1.png

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    • 2 weeks later...
    Posted · UM3: temperature drops 30°C each minute while printing

    I am also having the same problem, please help :'( 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · UM3: temperature drops 30°C each minute while printing

    Thank you @Msuurmond for linking the topic :)

    @KindaichiShota I think your/my problem is partially fixed in the new test firmware version 4.1.20171222 

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...