Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Extruder stuck at the end of my prints


Recommended Posts

Posted · Extruder stuck at the end of my prints

Hi guys,

 

I've been a proud user of Cura 15.x for years on my UM2 printer. I've recently switched to Cura 3 because of the slicer's better efficiency to handle smooth walls.

However, I've been having a fairly strange issue on some of my prints. At the end of the print, the extruder head stays in place and remains hot for hours instead of homing. The heatbed also stays in place without homing down. Consequently, the part is locally ruined since the head remains in contact with it.

I have to manually abort the print to "solve" the issue.

 

The problem appeared with 2 different gcodes, both of them relatively large (7h prints). It does not seem to appear on smaller, faster prints.

 

Any ideas?

Thanks!

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Extruder stuck at the end of my prints

    I haven't had this problem.  I usually use cura 15.04 for my Um2 but occasionally I need a cura 3.X feature and it's worked fine for me.

     

    However I have heard the advice to add M25 to the end of gcode files for the UM2.

     

    Supposedly that helps the UM2 know that you are at the end of the file?  I don't understand it exactly.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Extruder stuck at the end of my prints

    Hello,

     

    Thank you for your reply. I went through the gcode and indeed the end structure looks very different:

     

    Cura 15.x:

    M107
    G10
    G0 F9000 X135.664 Y111.928 Z135.786
    M25 ;Stop reading from this point on.

    Cura 3:

    G10
    M107
    
    M82 ; absolute extrusion mode

    Does anyone know about some setting that would revert Cura 3 to the old behavior? I wouldn't like to have to edit all of my gcodes manually...

    Thanks again!

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Extruder stuck at the end of my prints

    You are indeed asking the next logical question but first make sure the M25 even makes a difference for you.  If it does we can ask them to fix cura 3.X and insert the M25 at the end for UM2 printer profiles.  If not there's no point in bugging the cura team.  Also note that there are other work arounds - you can print UM2 in reprap mode (instead of ultigcode) and then you get to control the start/stop gcodes and can add a M25.

     

    But first see if this even works.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Extruder stuck at the end of my prints

    That's exactly what I'm doing right now :)

    I added the M25 at the end of an existing, previously problematic print. I'll keep you posted in a few hours!

    Edited by Drepanon
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Extruder stuck at the end of my prints

    Print just finished.

    Adding M25 at the end of the gcode works! The print that was stuck previously now performs flawlessly.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...