Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Inventor Plugin (official thread)


Recommended Posts

Posted · Inventor Plugin (official thread)
5 hours ago, thopiekar said:

Sure, I can. Because of my job, I'm in Canada and doing recently many overhours.

By next week I'm back home in Germany where I will have a bit more than a week of leave because of the overhours of the whole trip.

 

Please keep in mind that this plugin is community supported and free software.

 

Thanks!

 

Ok, thanks!

 

BTW the github repo seems to be quite outdated, and your gitlab installation is not properly configured so it is impossible to send pull requests, so it does not seems very easy to contribute.

 

As far as I saw, the error is something with the mime type but didn't explored beyond that, 3.4 is good enough for now :)

  • Link to post
    Share on other sites
    • Replies 55
    • Created
    • Last Reply

    Top Posters In This Topic

    Top Posters In This Topic

    Popular Posts

    Quite an elaborate error message! So, I deleted the PlugInFolder under MyName\AppData\Roaming\cura\3.2\plugins and installed your Plugin again. No import - file not found. Same error.  

    Hello,   the plugin is working now, i can import *.ipt-files directly. Yippie!   Cheers dxp

    @thopiekar, Seems to be working again with Cura 3.3.1 and plugin 0.15. Using Inventor 2017 R4.3

    Posted Images

    Posted (edited) · Inventor Plugin (official thread)

    New testing version 0.2.3 backed at Detroit's airport.

    The testing version can be downloaded for testing at this location:

     

    https://thopiekar.eu:46380//sharing/mEcHF2wHz

     

    Please test and give at least a short feedback about how it works or whether at all.

     

    Thanks and enjoy!

    Edited by thopiekar
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)
    1 hour ago, thopiekar said:

    New testing version 0.2.3 backed at Detroit's airport.

    The testing version can be downloaded for testing at this location:

     

    https://thopiekar.eu:46380//sharing/mEcHF2wHz

     

    Please test and give at least a short feedback about how it works or whether at all.

     

    Thanks and enjoy!

     

    Thanks, but it gives the same error as before.

     

    This is the log:

    2018-10-07 22:30:36,867 - WARNING - [MainThread] cura.PrintInformation.setBaseName [369]: Unsupported Mime Type Database file extension new.ipt

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    Sorry to hear this guys.

    Looked at the code as I landed in the Netherlands. I see no reason why it shouldn't be registered.

    Will look into it soon closely.

     

    Thank you for testing!

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    Found something I missed to change. It was something really minor, but, yeah, that made the difference.

    The SolidWorks plugin was more challenging.

     

    You will find the new testing release in the previous URL and please let me know whether it runs.

    So, if it does, I can push it out for all of you into the Toolbox.

     

    Thanks!

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    I am still getting the same error as before. Cura is telling me that it cannot open files of that type. I am trying to open an Autodesk Inventor ipt file from Inventor 2016. I tried your v4 and v5 package. Is there something specific I should check for. Maybe I am doing something wrong. 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    Same error here. Inventor 2018 installed, not working with inventor 2017/2018 files.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Inventor Plugin (official thread)

    Hmm, in my case the plugin is up and running.

    image.thumb.png.8f32155f9c3f15f54afc4590111bc0c5.png

     

    Can you please do the following:

    * Go into the configuration directory of Cura and remove there the cura.log file, while Cura is closed.

    * Retry

    * Close Cura

    * Upload the log here.

     

    Thanks!

    Edited by thopiekar
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Inventor Plugin (official thread)

    The plugin is running/loading, I get the same option as you, but it does not open the files. 

    image.png.0610d2659b2993206d35a3687b26b956.png

     

    Try with any inventor file, they all fail to load.

    Edited by eried
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    Oh, ok. Thought it is completely crashing on your computer.

    Please follow:

    1 hour ago, thopiekar said:

    Hmm, in my case the plugin is up and running.

    image.thumb.png.8f32155f9c3f15f54afc4590111bc0c5.png

     

    Can you please do the following:

    * Go into the configuration directory of Cura and remove there the cura.log file, while Cura is closed.

    * Retry

    * Close Cura

    * Upload the log here.

     

    Thanks!

    Hint: You can find the configuration directory via Cura itself:

    image.thumb.png.f1bee46130029f5f770b7e53ca3e6773.png

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    OK, search for 

    new.ipt

    in the log

    cura.log

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    Maybe the same mistake as here

     

     

    Try Windows hard disk (C)

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    Well, looked into the log and I'm pretty sure I corrected the plugin API number yesterday. However, looked into the package again and it mentions the value 4, but should be 5, which I'm pretty sure I set.

     

    However, trying it again. No idea how it happened.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    Yay! The last version that you uploaded 10 mins ago to: https://thopiekar.eu:46380//sharing/mEcHF2wHz works perfectly! thanks!

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    I just installed your latest build and it is working great. I was able to open both an IAM (assembly file) and an IPT (part file). Thank you for working so hard on fixing this plugin.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    Beautiful. Will push this one for a review by Ultimaker then.

     

    Thanks!

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    I don't know but the plugin is not working as before :( now it takes a long time and sometimes it say for bigger files = invalid file.

     

    Is ultimaker breaking the plugin system?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    Hmm, the plugin system shouldn't be the problem. There is something going wrong behind the scenes of the plugin.

    You already know how to attach a log to your message here, right?

     

    Make sure you remove it, reproduce the problem and attach it here then.

     

    Thanks! 

     

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    When using Cura 4.0.0, I have installed the plugin via the new marketplace window. When trying to open an Inventor 2018 file, it says: "Invalid File: Failed to load *insert part directory (not what it actually said here, just where the file was)*"

     

    This is what the log said: 

    2019-04-04 08:29:50,402 - DEBUG - [Thread-4] CuraInventorPlugin.CadIntegrationUtils.CommonComReader.startApp [25]: Calling Inventor.Application...
    2019-04-04 08:29:50,402 - DEBUG - [Thread-4] CuraInventorPlugin.CadIntegrationUtils.CommonComReader.startApp [27]: CreateActiveObject..
    2019-04-04 08:29:50,406 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [84]: Exception: Getting active object without Coinit failed
    2019-04-04 08:29:50,410 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]: Traceback (most recent call last):
    2019-04-04 08:29:50,413 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:   File "C:\Users\65599\AppData\Roaming\cura\4.0\plugins\CuraInventorPlugin\CuraInventorPlugin\CadIntegrationUtils\CommonComReader.py", line 31, in startApp
    2019-04-04 08:29:50,416 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:     options["app_instance"] = ComConnector.CreateActiveObject(options["app_name"])
    2019-04-04 08:29:50,419 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:   File "C:\Users\65599\AppData\Roaming\cura\4.0\plugins\CuraInventorPlugin\CuraInventorPlugin\CadIntegrationUtils\ComFactory\PyWin32Connector.py", line 22, in CreateActiveObject
    2019-04-04 08:29:50,422 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:     return win32com.client.GetActiveObject(app_name)
    2019-04-04 08:29:50,424 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:   File "C:\Users\65599\AppData\Roaming\cura\4.0\plugins\CuraInventorPlugin\CuraInventorPlugin\CadIntegrationUtils\3rd-party\cpython-3.5-windows-amd64\PyWin32\win32com\client\__init__.py", line 79, in GetActiveObject
    2019-04-04 08:29:50,426 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:     dispatch = pythoncom.GetActiveObject(resultCLSID)
    2019-04-04 08:29:50,428 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]: pywintypes.com_error: (-2147221021, 'Operation unavailable', None, None)
    2019-04-04 08:29:50,429 - DEBUG - [Thread-4] CuraInventorPlugin.CadIntegrationUtils.CommonComReader.startApp [37]: CoInit..
    2019-04-04 08:29:50,432 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [84]: Exception: Getting active object with Coinit failed
    2019-04-04 08:29:50,434 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]: Traceback (most recent call last):
    2019-04-04 08:29:50,436 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:   File "C:\Users\65599\AppData\Roaming\cura\4.0\plugins\CuraInventorPlugin\CuraInventorPlugin\CadIntegrationUtils\CommonComReader.py", line 40, in startApp
    2019-04-04 08:29:50,438 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:     options["app_instance"] = ComConnector.CreateActiveObject(options["app_name"])
    2019-04-04 08:29:50,440 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:   File "C:\Users\65599\AppData\Roaming\cura\4.0\plugins\CuraInventorPlugin\CuraInventorPlugin\CadIntegrationUtils\ComFactory\PyWin32Connector.py", line 22, in CreateActiveObject
    2019-04-04 08:29:50,442 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:     return win32com.client.GetActiveObject(app_name)
    2019-04-04 08:29:50,444 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:   File "C:\Users\65599\AppData\Roaming\cura\4.0\plugins\CuraInventorPlugin\CuraInventorPlugin\CadIntegrationUtils\3rd-party\cpython-3.5-windows-amd64\PyWin32\win32com\client\__init__.py", line 79, in GetActiveObject
    2019-04-04 08:29:50,447 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:     dispatch = pythoncom.GetActiveObject(resultCLSID)
    2019-04-04 08:29:50,450 - DEBUG - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]: pywintypes.com_error: (-2147221021, 'Operation unavailable', None, None)
    2019-04-04 08:29:50,450 - DEBUG - [Thread-4] CuraInventorPlugin.CadIntegrationUtils.CommonComReader.startApp [46]: UnCoInit..
    2019-04-04 08:29:50,451 - DEBUG - [Thread-4] CuraInventorPlugin.CadIntegrationUtils.CommonComReader.startApp [49]: Trying to get new class object..
    2019-04-04 08:29:53,170 - DEBUG - [MainThread] cura.AutoSave._onTimeout [48]: Autosaving preferences, instances and profiles
    2019-04-04 08:29:55,902 - DEBUG - [Thread-4] CuraInventorPlugin.CadIntegrationUtils.CommonReader.readOnSingleAppLayer [152]: ... and opening file.
    2019-04-04 08:29:55,975 - ERROR - [Thread-4] UM.Logger.logException [84]: Exception: Failed to export using 'Inventor.Application'...
    2019-04-04 08:29:55,977 - ERROR - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]: Traceback (most recent call last):
    2019-04-04 08:29:55,979 - ERROR - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:   File "C:\Users\65599\AppData\Roaming\cura\4.0\plugins\CuraInventorPlugin\CuraInventorPlugin\CadIntegrationUtils\CommonReader.py", line 278, in readOnMultipleAppLayer
    2019-04-04 08:29:55,982 - ERROR - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:     scene_node = self.readOnSingleAppLayer(options)
    2019-04-04 08:29:55,984 - ERROR - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:   File "C:\Users\65599\AppData\Roaming\cura\4.0\plugins\CuraInventorPlugin\CuraInventorPlugin\CadIntegrationUtils\CommonReader.py", line 153, in readOnSingleAppLayer
    2019-04-04 08:29:55,986 - ERROR - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:     options = self.openForeignFile(options)
    2019-04-04 08:29:55,989 - ERROR - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:   File "C:\Users\65599\AppData\Roaming\cura\4.0\plugins\CuraInventorPlugin\CuraInventorPlugin\InventorReader.py", line 127, in openForeignFile
    2019-04-04 08:29:55,991 - ERROR - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:     options["document"] = options["app_instance"].Documents.Open(options["foreignFile"], False)
    2019-04-04 08:29:55,995 - ERROR - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]:   File "<COMObject <unknown>>", line 3, in Open
    2019-04-04 08:29:55,998 - ERROR - [Thread-4] UM.Logger.logException [88]: pywintypes.com_error: (-2147352567, 'Exception occurred.', (0, None, None, None, 0, -2147024809), None)
    2019-04-04 08:29:56,077 - DEBUG - [Thread-4] CuraInventorPlugin.CadIntegrationUtils.CommonComReader.postCloseApp [71]: postCloseApp..
    2019-04-04 08:29:56,077 - DEBUG - [Thread-4] CuraInventorPlugin.CadIntegrationUtils.CommonReader.readOnMultipleAppLayer [299]: Scene node is None. We had no luck to use any of the readers to get the mesh data!
    2019-04-04 08:29:56,080 - WARNING - [Thread-4] UM.Mesh.MeshFileHandler.readerRead [58]: Unable to read file //htcms06/65599$/Documents/Inventor/Glider Hook.ipt
    2019-04-04 08:29:56,081 - DEBUG - [Thread-4] UM.FileHandler.ReadFileJob.run [69]: Loading file took 5.7 seconds

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    Actually, nevermind. I opened a file I was sure was made in Inventor 2018 and it opened fine. 

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    No problem 🙂 Grad to hear that it works!

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Inventor Plugin (official thread)

    Dear community,

     

    here are some updates! 🙂 

     

    I began to clean up a lot of code in the common library called CadIntegrationUtils (CIU).

    At the moment I've got a test application working for the Inventor plugin, which only was provided with the SolidWorks plugin:

    image.png.8b0ad0d2fb7d75787a31a7fa352d30dd.png

     

    Additionally, I added a popup message including a button which brings you to this window, so you can see where your Inventor installation might be broken.

    Along with these changes, I noticed that the code could be organized much better, so I will keep track of getting it cleaner.

    Getting this functionality working with the Inventor and SolidWorks plugin at once, will be the next step.

     

    Regards!

    - Thomas Karl Pietrowski

     

    PS: Work done: https://thopiekar.eu:5443/cura-cad-integration/CuraInventorPlugin/-/jobs/1278/artifacts/browse

    Edited by thopiekar
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Inventor Plugin (official thread)

    Hi!
    Is there any update on when could we expect these integration plugins to work in 4.4?

     

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

    ×
    ×
    • Create New...