Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

UM3 Unavailable - Unable to accept new print jobs


Recommended Posts

Posted · UM3 Unavailable - Unable to accept new print jobs

My UM3 has decided to not accept print jobs across the network with the following message.  Note that it still prints just fine from the thumbdrive and there are no messages of anything wrong from the printer

 

Unavailable: This printer is currently unable to accept new print jobs

 

Verbiage

The 3D printer can't start a print unless both print cores are present. Install the matching print cores to proceed.

The selected 3D printer reports an unexpected status. Ensure that your printers have the latest version of the firmware, or delete and resubmit this print job to try again.

 
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · UM3 Unavailable - Unable to accept new print jobs

    If you are using cura connect, then try to use the cura connect reset on the machine. If you do not have print cores installed in both slots it will not work no matter what you do. One may have gotten loose(?) or maybe it just needs a reset to see proper configuration.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · UM3 Unavailable - Unable to accept new print jobs

    It happened to me recently too on my UM3. When I changed filament from generic filament, back to UM filament with a RFID. Apparently Cura and my UM3 decided there was a misconfiguration, so Cura Connect halted any further network printing until until the misconfiguration was rectified. The misconfiguration can be overridden on the Cura Connect screen.

    Of course it may have been an UM3 communication issue too, I have been getting a few of those lately.

    BTW, I don't believe Cura Connect print management is very helpful if there is just one user of an UM3, it seems to get in the way more than it helps. 

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · UM3 Unavailable - Unable to accept new print jobs

    Thanks @kmanstudios and @CapableQuad.  My Cura Connect seems to be in a weird state.  It had my printer listed as a group owner but then it had another printer showing as well (I only have one UM3).  When I added the extra printer to my group it started to print!  Strangely, I can also send print jobs to the other printer and it also prints even though connect says that it has an issue.  So I am fixed but not in any way that I should be!   This is not Ultimakers finest in software but I can see the use for it in a production shop once it is polished a little more.

     

    Hopefully someone from Ultimaker will jump in here!

     

    Cheers,

    Will

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    • Our picks

      • Ultimaker Transformation Summit
        Visit our virtual showroom and learn more about the Ultimaker ecosystem!
        • 14 replies
      • New here? Register your Ultimaker for free 3D printer onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 0 replies
    ×
    ×
    • Create New...