Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Weird spiral pattern on print


Recommended Posts

Posted · Weird spiral pattern on print

I designed this in openscad, and transfered it to cura. I've done this with several other other designs and never had a problem. It should be smooth not have this weird spiral pattern on it. I don't know what's happening. 

20180321_143439_Film1.jpg

Capture.PNG

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Weird spiral pattern on print

    Vasemode woould have left only a single shell. That seems to have thickness. It is weird. It would help to know printer, filament, settings etc. otherwise it was the work of the printergeists at work.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Weird spiral pattern on print

    I think maybe not enough cooling.  Fan is working?  Have the other successful prints had a larger X-Y area, thereby allowing more cooling prior to subsequent layers?  Maybe try a combination of slower print time, increasing minimum layer time, and maybe enable Lift Head?  I sometimes print 2 or more small area parts to provide more cooling time and pick the best one when its done.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Weird spiral pattern on print
    1 hour ago, nomadic318 said:

     

    20180321_143439_Film1.jpg

     

    To me this looks like some feeder/extruder issues.

    I would do some atomic/cold pulls. Check the consistency of your filament. Manually push the filament into the hotend to see if the temperature is right.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Weird spiral pattern on print

    Where would I find vase mode? 

     

    Here are my printer settings. I'm not sure what filament I'm using, I got it a while ago, but I haven't had any issues in the past with it. Also i am using an anet a8. 

    1.PNG

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Weird spiral pattern on print
    1 hour ago, nomadic318 said:

    I'm not sure what filament I'm using

    ummmm, same filament that was successful so far? The reason I am asking is if you went from a low temp filament to a high temp filament, that would create massive underextrusion.

     

    The version you show is a previous version that is before my time. Sorry, but there are those who are familiar with it.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Weird spiral pattern on print

    Yes, when i bought the printer a year or two ago I bought a few spools of the same fillament. Thats all I've ever used.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Weird spiral pattern on print
    6 minutes ago, nomadic318 said:

    Yes, when i bought the printer a year or two ago I bought a few spools of the same fillament. Thats all I've ever used.

    Just ruling out things....have you tried the hot and cold pulls and see if there is a clog?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Weird spiral pattern on print

    Please show the other settings as well.  And can you zoom in on the part more?  It looks maybe underextruded but I can't tell.  and check your part in layer view - does it look fine there?

     

    I can't tell from the photo but the only thing that makes sense to me is underextrusion.

     

    Also when you post your settings, tell us what your nozzle diameter is.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...