Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

UM2+ filament got stuck in hotend


Recommended Posts

Posted · UM2+ filament got stuck in hotend

Hello everyone !

I know the topic is dealt in somewhere on the internet and on the community but I am still a bit confused and I still do not really know the root cause (and probably causes) of the problem... Could you help me please ?

Every 3/4 hours of printing, the hotend gets jammed, and the filament looks like this ->

20182607_1.jpg

 

The jamming is provoked by the thick section in the middle of the picture. The ring at the left occurs only when the hotend cools (I have to cut the tip everytime I want to start a new print). I do not really care about the left ring, the real problem is the thick section in the middle, I cannot print anything at the moment.

 

The heating block is stock, as well as the heating cartridge and the sensor. For the other parts, they were changed 300 hundreds printing hours ago :

- steel coupler (http://3dsolex.com/product/steel-coupler-v2-for-um2/)

- ptfe coupler (http://3dsolex.com/product/ptfe-coupler-um2/)

- 0.4 nozzle (http://3dsolex.com/product/rsb-0-40mm-nozzle/)

- bowden tube (http://3dsolex.com/product/bowden-tube-clips/)

 

Does anyone has an idea ? Thank you !

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · UM2+ filament got stuck in hotend

    It looks like your bowden tube probably isn't seated all the way. It can get stuck on the metal plate when you go to insert it. If it does, then there's space (where your spacer is above the coupler), where the filament could expand due to the heat because there's no tube to force it to hold its shape. 

     

    If you're having trouble getting it seated all the way, you might try loosening the thumbscrews a little to give you a bit of flexibility. 

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · UM2+ filament got stuck in hotend

    Thanks to your comment I tried two things : the one you said and the exchange of the PTFE coupler with the old stock one I had. And here is the conclysion: it appears that the 3D Solex PTFE coupler is ageing very badly...

    So the interior of the coupler is degrading, letting the PLA to expand. And the tip of the coupler is somewhat shrinking so the ring can appear. 

     

    I'll make other tests to be sure btw. Thank you very much @fbrc8-erin !!

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · UM2+ filament got stuck in hotend

    Worn out couplers can definitely cause expansion. I'm not sure how long the 3D Solex ones are usually good for (I use the Ultimaker ones). Depending on what sort of filament you're using, that can also make a big difference--anything high heat or abrasive is going to put that much more wear on your coupler.

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...