Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

My CR-10 prints are coming out very rough only 2/3 of the way through


hekg
 Share

Recommended Posts

Posted · My CR-10 prints are coming out very rough only 2/3 of the way through

I'm using esun Petg on a CR-10 and yesterday I printed a 15 hour long job for a small flower pot but strangely it appears as if the first 1/3 printed ok, then the 2/3 printed super rough and the last 1/3 printed ok again.  confused.png See attached pic.

My settings in Cura are the default for this printer and for the petg I have it set at 240 nozzle, 85 printbed, layer height 0.2, speed is at 40, retraction distance 5 and retraction speed at 40.

I'm fairly new to 3d printing and I've been using these same settings for a few weeks with no problems but this is a new problem with all my prints lately. Any suggestions will be greatly appreciated cool.png, thanks!

 

 

IMG_7286.JPG

IMG_7297.JPG

  • Link to post
    Share on other sites

    • 3 weeks later...
    Posted (edited) · My CR-10 prints are coming out very rough only 2/3 of the way through

    I just had this happen and it took three days to figure it out.  I use both CURA and Simplify3D, and my models had the exact same problem as you describe, in both slicers.

    What I discovered is that in places where there are a lot of retracts due to crossing open space to the next landing, if you have retraction distance set too high, your get what I call a "starve-gush" cycle that makes it look like your printer is alternating a weak extrude and then an over-extrude.

    Try reducing your extraction distance.  I went from 5.5mm to 3mm and the issue went away.  I too was using a 40mm/s retract rate.  I am using a Delta printer, but the same dynamic might still be in play.

     

    DLC

    Edited by RoboDLC
    further elucidation
  • Link to post
    Share on other sites

    • 1 year later...
    Posted · My CR-10 prints are coming out very rough only 2/3 of the way through

    should have seen the print issues i was having with my printer 

    the x axis kept lifting on one side and no matter what would lift every print with glass bed etc.... and list keeps growing

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · My CR-10 prints are coming out very rough only 2/3 of the way through

    did you try using the the vase settings?

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 8 replies
    ×
    ×
    • Create New...