Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
SandervG

Introducing Ultimaker Cura 3.5 | Beta

Recommended Posts

Cura crashes on this button:

750022399_AbsturzMoreInformation.thumb.JPG.a764bdbdac86098c44d00c4c09393aef.JPG

 

cura.log

 

2018-09-22 12:11:35,466 - CRITICAL - [MainThread] cura.CrashHandler.__init__ [65]: An uncaught error has occurred!
2018-09-22 12:11:35,468 - CRITICAL - [MainThread] cura.CrashHandler.__init__ [68]: Traceback (most recent call last):
2018-09-22 12:11:35,469 - CRITICAL - [MainThread] cura.CrashHandler.__init__ [68]:   File "X:\3.5\build\inst\lib\python3.5\site-packages\cura\CuraApplication.py", line 1710, in showMoreInformationDialogForAnonymousDataCollection
2018-09-22 12:11:35,471 - CRITICAL - [MainThread] cura.CrashHandler.__init__ [68]: NameError: name 'SliceInfo' is not defined

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, zerspaner_gerd said:

After installing the Printer Settings plugin, Cura 3.5 Beta does not start anymore.

 

The plugin triggers a bug in Cura that causes it to crash because of a custom printer definition file that needs updating: ultimaker2_duet3d_dual_0.4. Where did you install that file? In the configuration folder, or in your Cura application folder (in program files)?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

It prints nicely so great job there, but what happened to the slicing speed ???

It feels extremely slow so i timed a model with same settings on 3.4.1 and 3.5, the first sliced in 18 seconds, it took version 3.5 1.41minutes  :-O

 

Edit, all seems to work normal now with similar speed as 3.4.1, even after starting and closing the beta a couple of times didn't seem to change the slicing time, now its working normally and cant figure out why, no other programs running so hope this was a temporary bug.

Edited by phantom

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minutes ago, phantom said:

Well the problem has returned !

3.5 slices ultra slow, and 3.4.1 still works very fast.

 

Tried another model to slice:

3.4.1 5 seconds slicing

3.5 beta 15 seconds to slice 

 

Any ideas what's causing this ?

 

Please save the project from 3.5 and attach the .3mf file here (if you are able/willing to share that).

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/22/2018 at 12:16 PM, zerspaner_gerd said:

Cura crashes on this button:

 

This has been fixed for the final 3.5

 

21 hours ago, zerspaner_gerd said:

The files are stored in the configuration folder (roaming\cura\3.5\variants\).

 

Then they should be upgraded automatically by Cura. Strange that that does not work.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, smartavionics said:

 

Please save the project from 3.5 and attach the .3mf file here (if you are able/willing to share that).

 

Hi smartavionics,

 

I have attached both the file made in 3.4.1 and 3.5.

In addition, saving the sliced file also takes much longer

 

Hope it helps!

destroyerfinal cura 3-4-1.3mf

destroyerfinal cura 3-5.3mf

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/23/2018 at 11:54 PM, phantom said:

Hi Samrtavionics,

 

Saved it as you said how to save it, let me know if this is sufficient.

destroyerfinal 3-4-1.curaproject.3mf

destroyerfinal 3-5.curaproject.3mf

I did a performance test on that 3.5 file using Callgrind and got this result: http://dulek.net/work/3.5-beta-callgrind.out.3886

 

This seems to point to this change: https://github.com/Ultimaker/CuraEngine/pull/791

We'll continue discussion there.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, ghostkeeper said:

I did a performance test on that 3.5 file using Callgrind and got this result: http://dulek.net/work/3.5-beta-callgrind.out.3886

 

This seems to point to this change: https://github.com/Ultimaker/CuraEngine/pull/791

We'll continue discussion there.

I found another descrepancy

 

I dont know if it is related to the same issue, but it is wall related.

The model is sliced with 4 walls, and shows gaps in the layer view on the first layer infill, and thicker infill lines all throughout the rest of the layers.

Slicing the same file with 2 walls thickness doesn't seem to do that and shows a clean slice.

 

I printed the models first 2 layers but they are so compressed that it doesn't really show anything in real life or in a picture.

 

Hope this helps you guys in figuring out the problem :-)

 

slice first layer:1667438411_Capture3-5infill.thumb.JPG.9800da5a6263440fb6accfde41174d1e.JPG

Slice second layer:2086482994_Capture3-5infillsecondlayer.thumb.JPG.579c9c0360e34f177af3a67dacacddf7.JPG

2 walls first layer no issues cura 3-5.3mf

4 walls first layer issues cura 3-5.3mf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi

 

I also tried the new beta and i got it almost where i want it

 

but it add some to start and end gcode that i have not figured where comes from

 

after install i picked prusa mk2 as machine and then i changed the start and end code to my liking 

 

and i removed the start and end code from the mk2 json so it would not adding anything i did not like

 

but still it add M82 to both start and end gcode, and it also add heater and bed switch off to end code even thou i have them in my end code

 

i made a post here: 

but i did not get the answers i was looking for

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depending on the value of the "Relative Extrusion" under "Special Modes", CuraEngine will either put an M82 or M83 before your start gcode. There's no way to tell it not to. If the M82 is bothering you, you can use a postprocessing script to remove the initial M82.

 

The code, should you be interested, is here: https://github.com/Ultimaker/CuraEngine/blob/3.5/src/gcodeExport.cpp#L511

Edited by ahoeben

Share this post


Link to post
Share on other sites

the other mystery to me is the double switching off things in the end code

 

Quote

G1 F3600 E2091.48677
M140 S0
M104 S0 ; turn off extruder
M140 S0 ; turn off heatbed
G28 X; Home X
G28 Z; Home Z
G0 Y0 F5000 ; Move Y to middle of bed cooling fan
M42 P11 S255 ; Turn on Bed cooling fan on
M106 ; cool off nozzle
G4 S660   ;wait 11 minutes
M42 P11 S0 ;Turn off bed cooling fan
M107 ; carriage fan off
G28 Y; home Y
M84 ; disable motors
M82 ;absolute extrusion mode
M104 S0
;End of Gcode

 

so 2 times M104 and 2 times M140

 

and the json file for the mk2 has the start and end gcode empty to prevent it from adding stuff to start and end code i dont want

 

Quote

        "machine_gcode_flavor": { "default_value": "RepRap (Marlin/Sprinter)" },
        "machine_start_gcode": {
            "default_value": " "
        },
        "machine_end_gcode": {
            "default_value": " "
        }
    }

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

tried the search and replace script, worked ok for the M82 "problem" but created an empty line

 

the double switching off could not be solved as it would remove both those from my end gcode and those that cura inserts on its own

 

 

the latter is more important as i have a sequence that move the bed in front of a larger fan to cool the whole bed off after print, reducing the time i have to wait before the PEI will let go. this takes about 10 mins where the printer just waits

 

and to be honest what is wrong in having full control of the prodcued Gcode? but yes, i will try and figure myself if there are other scripts that can do the trick

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Our picks

    • Ultimaker Cura | a new interface
      We're not only trying to always make Ultimaker Cura better with the usual new features and improvements we build, but we're also trying to make it more pleasant to operate. The interface was the focus for the upcoming release, from which we would already like to present you the first glance. 
        • Like
      • 114 replies
    • "Back To The Future" using Generative Design & Investment Casting
      Designing for light-weight parts is becoming more important, and I’m a firm believer in the need to produce lighter weight, less over-engineered parts for the future. This is for sustainability reasons because we need to be using less raw materials and, in things like transportation, it impacts the energy usage of the product during it’s service life.
        • Like
      • 12 replies
×

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!