Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
SandervG

New: Ultimaker Cura 3.5

Recommended Posts

SolidWorks plugin no longer works with Cura 3.5

 

1586348247_SWXPlugin.JPG.c99afebaa42da36f63d559e5c869e9cf.JPG

 

Fails both from inside Cura 3.5 when opening a SolidWorks file from the Cura File menu as well as from inside SolidWorks using the Cura macro.  Worked fine in Cura 3.4.1

 

SolidWorks 2018 SP 4.0, Windows 10 Pro

Edited by XYZDesignPro

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, ctbeke said:

 

I see several errors:

 

  • serial.serialutil.SerialException: could not open port 'COM5': PermissionError(13, 'Access is denied.', None, 5)
  • cura.Machines.MaterialManager.__addMaterialMetadataIntoLookupTree [255]: Material custom_material_cartesio_0.4_mm contains a variant 0.4 mm that does not exist. It will not be added into the material lookup tree.
  • UM.VersionUpgradeManager._getUpgradeTasks [278]: Config file [.\Monoprice+Select+Mini+V2+%28E3D%29_user.inst.cfg] is of version [4000005], which is different from the defined version [2000000], no upgrade task for it from type [user].

I've forwarded it to the developers as well (I'm currently not working on Cura).

 

OK thanks. Cura 3.4.1 is running fine for me, so I don't know why there would be a problem transferring the settings to 3.5.0.

 

I may have had a Adafruit Circuit Python Express (microcontroller) plugged into COM 5 (USB) at the time. It currently has an intermittent communication error which I have been troubleshooting off and on for the last week. I am not sure how that would affect CURA though.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any chance having a feather in the printer menu while printing to have a silent mode for example it can slow down or have a printing mode geared for quite operation for people who close to there bedroom it would be good if this was a feature that could be turned on and off during printing for long prints and allow it to continue printing and not cooling down for example if pausing the print 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, XYZDesignPro said:

SolidWorks plugin no longer works with Cura 3.5

 

1586348247_SWXPlugin.JPG.c99afebaa42da36f63d559e5c869e9cf.JPG

 

Fails both from inside Cura 3.5 when opening a SolidWorks file from the Cura File menu as well as from inside SolidWorks using the Cura macro.  Worked fine in Cura 3.4.1

 

SolidWorks 2018 SP 4.0, Windows 10 Pro

We're waiting for the author of the solidworks plugin to make an update that is compatible with 3.5. Once that's done, it'll be available for update through the toolbox.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, ctbeke said:

 

I see several errors:

 

  • serial.serialutil.SerialException: could not open port 'COM5': PermissionError(13, 'Access is denied.', None, 5)
  • cura.Machines.MaterialManager.__addMaterialMetadataIntoLookupTree [255]: Material custom_material_cartesio_0.4_mm contains a variant 0.4 mm that does not exist. It will not be added into the material lookup tree.
  • UM.VersionUpgradeManager._getUpgradeTasks [278]: Config file [.\Monoprice+Select+Mini+V2+%28E3D%29_user.inst.cfg] is of version [4000005], which is different from the defined version [2000000], no upgrade task for it from type [user].

I've forwarded it to the developers as well (I'm currently not working on Cura).

 

Hi @James777, could you send us your cura configuration directory? It's in your user directory "C:\Users\<your-user-name>\AppData\Roaming\cura". Thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hello
I installed Cura 3.5.0 today. Unfortunately it is extremely slow on my mac, absolutely unusable.
Where Cura 3.4.1 needs less than 1% of the CPU power when opening a menu item (2x Quadcore 3GHz), Cura 3.5.0 is pulling away 100% CPU power when opening one menu item.
I made a screencast here and am waiting for the next version.

Mac 3.1 2xQuadcore 3GHz, with OSX 10.11.6 , 32Gb RAM and SSD hard disks 

 

log is attached
I have deleted the log file, no change

++
ralfg

cura.log

Edited by ralfg
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, ralfg said:

hello
I installed Cura 3.5.0 today. Unfortunately it is extremely slow on my mac, absolutely unusable.
Where Cura 3.4.1 needs less than 1% of the CPU power when opening a menu item (2x Quadcore 3GHz), Cura 3.5.0 is pulling away 100% CPU power when opening one menu item.
I made a screencast here and am waiting for the next version.

Mac 3.1 2xQuadcore 3GHz, with OSX 10.11.6 , 32Gb RAM and SSD hard disks 

 

log is attached
I have deleted the log file, no change

++
ralfg

cura.log

Unusable on mine. I went back to 3.4.1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cura 3.5.0 crashes on every model file that I want to load.

Selfmade .stl and .stl from thingiverse.

Selfmade .obj

Curamade .gcode

Always crash without error messages. The Cura Window goes away.

 

System Windows 10 with Nvidia 1070, All drivers are up-to-date.

Delete config files has no efect.

Cura 3.4.1 works fine.

 

 

 

cura.log

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, rebekah_harper said:

ust to add to the  list.  when I change one of most of the settings I don't get the Prepare button, it remains with 'print over network'.

 

I have to adjust the quality layer height to get the button to show. 

 

Yes, I get the same behaviour quite often. My "quick fix" is just to hit F5 which reloads the model which wakes the Prepare button up again!

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

today i tested a fresh installation on a newly created account on my Mac, data see above. In the first minutes Cura 3.5.0 ran remarkably fast, but became slower with every mouse click.
Then I installed this version on a virtual machine on my Mac under Windows 7 64 bit. There Cura runs fast and without any performance problems.

 

++ ralf

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, R3D said:

BUG?

So are these suppport towers a bug or how do I get id of them? not in 3.4

2133326259_2018-10-06(4)_LI.thumb.jpg.5039823cfc49ca7a1a069c9fd2ca64f7.jpg

Huh, that is a great inconsistency on a consistent angle. You would think that if it warranted in in one spot, it would warrant it over an entire surface at the same angle and flatness.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, kmanstudios said:

Huh, that is a great inconsistency on a consistent angle. You would think that if it warranted in in one spot, it would warrant it over an entire surface at the same angle and flatness.

When I have seen things like that in previous versions, there was a small hole or crack that the tower was trying to help.  Sometimes it would go through the object if there are holes and end up trying to support something further up.  It was always issues with the source object when I saw that though.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Without the model to verify, it is guess work. But I can say that I have made models that do the same thing. Basically ignore the angle except for an area or two and I can say that holes were not the problem. Very confident in my modeling procedures and the types of models it has happened on. Organics, yeah, but not basic extrusions and planar surfaces with single planes for the whole surface. And, to be clear, when I say single planes, I mean single polygons.

 

This model though, I cannot say.

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, kmanstudios said:

Without the model to verify, it is guess work. But I can say that I have made models that do the same thing. Basically ignore the angle except for an area or two and I can say that holes were not the problem. Very confident in my modeling procedures and the types of models it has happened on. Organics, yeah, but not basic extrusions and planar surfaces with single planes for the whole surface. And, to be clear, when I say single planes, I mean single polygons.

 

This model though, I cannot say.

here is the model

Z Carrier_4x.stl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Our picks

    • Ultimaker Cura | a new interface
      We're not only trying to always make Ultimaker Cura better with the usual new features and improvements we build, but we're also trying to make it more pleasant to operate. The interface was the focus for the upcoming release, from which we would already like to present you the first glance. 
        • Like
      • 130 replies
    • "Back To The Future" using Generative Design & Investment Casting
      Designing for light-weight parts is becoming more important, and I’m a firm believer in the need to produce lighter weight, less over-engineered parts for the future. This is for sustainability reasons because we need to be using less raw materials and, in things like transportation, it impacts the energy usage of the product during it’s service life.
        • Like
      • 12 replies
×

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!