Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

New: Ultimaker Cura 3.5


Recommended Posts

Posted (edited) · New: Ultimaker Cura 3.5

SolidWorks plugin no longer works with Cura 3.5

 

1586348247_SWXPlugin.JPG.c99afebaa42da36f63d559e5c869e9cf.JPG

 

Fails both from inside Cura 3.5 when opening a SolidWorks file from the Cura File menu as well as from inside SolidWorks using the Cura macro.  Worked fine in Cura 3.4.1

 

SolidWorks 2018 SP 4.0, Windows 10 Pro

Edited by XYZDesignPro
  • Link to post
    Share on other sites
    • Replies 255
    • Created
    • Last Reply

    Top Posters In This Topic

    Top Posters In This Topic

    Popular Posts

    Ultimaker Cura 3.5 is ready and its waiting for you! It comes with new features, bug fixes and UX improvements. As always you can download it for free from our website, whether you run Windows, M

    For your information, Ultimaker Cura 3.5.1 is now available

    wow guess Cura 3.5 bombed lol. im confident the team is all over it like tramps on chips.   So I hop that 3.51 will be only about bug fixes and ignore any new features or experimental ones.

    Posted Images

    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5
    1 hour ago, ctbeke said:

     

    I see several errors:

     

    • serial.serialutil.SerialException: could not open port 'COM5': PermissionError(13, 'Access is denied.', None, 5)
    • cura.Machines.MaterialManager.__addMaterialMetadataIntoLookupTree [255]: Material custom_material_cartesio_0.4_mm contains a variant 0.4 mm that does not exist. It will not be added into the material lookup tree.
    • UM.VersionUpgradeManager._getUpgradeTasks [278]: Config file [.\Monoprice+Select+Mini+V2+%28E3D%29_user.inst.cfg] is of version [4000005], which is different from the defined version [2000000], no upgrade task for it from type [user].

    I've forwarded it to the developers as well (I'm currently not working on Cura).

     

    OK thanks. Cura 3.4.1 is running fine for me, so I don't know why there would be a problem transferring the settings to 3.5.0.

     

    I may have had a Adafruit Circuit Python Express (microcontroller) plugged into COM 5 (USB) at the time. It currently has an intermittent communication error which I have been troubleshooting off and on for the last week. I am not sure how that would affect CURA though.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5

    Any chance having a feather in the printer menu while printing to have a silent mode for example it can slow down or have a printing mode geared for quite operation for people who close to there bedroom it would be good if this was a feature that could be turned on and off during printing for long prints and allow it to continue printing and not cooling down for example if pausing the print 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5
    10 hours ago, XYZDesignPro said:

    SolidWorks plugin no longer works with Cura 3.5

     

    1586348247_SWXPlugin.JPG.c99afebaa42da36f63d559e5c869e9cf.JPG

     

    Fails both from inside Cura 3.5 when opening a SolidWorks file from the Cura File menu as well as from inside SolidWorks using the Cura macro.  Worked fine in Cura 3.4.1

     

    SolidWorks 2018 SP 4.0, Windows 10 Pro

    We're waiting for the author of the solidworks plugin to make an update that is compatible with 3.5. Once that's done, it'll be available for update through the toolbox.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5
    13 hours ago, ctbeke said:

     

    I see several errors:

     

    • serial.serialutil.SerialException: could not open port 'COM5': PermissionError(13, 'Access is denied.', None, 5)
    • cura.Machines.MaterialManager.__addMaterialMetadataIntoLookupTree [255]: Material custom_material_cartesio_0.4_mm contains a variant 0.4 mm that does not exist. It will not be added into the material lookup tree.
    • UM.VersionUpgradeManager._getUpgradeTasks [278]: Config file [.\Monoprice+Select+Mini+V2+%28E3D%29_user.inst.cfg] is of version [4000005], which is different from the defined version [2000000], no upgrade task for it from type [user].

    I've forwarded it to the developers as well (I'm currently not working on Cura).

     

    Hi @James777, could you send us your cura configuration directory? It's in your user directory "C:\Users\<your-user-name>\AppData\Roaming\cura". Thanks in advance.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5

    Ultimaker Dark Theme

     

    Monitor screen, issues with black text on black background.

    66176376_CURA3.5BlkTxtBlkBkgrnd.thumb.PNG.ced997b7f70b39810a18093c7cb161b6.PNG

     

    Also I feel like the menu bar needs more space between items.

    1314734716_CURE3.5MenuBar.PNG.07fc74a42aaf7ffa5f832086a0816fae.PNG

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5

    Curs 3.5 is soooooo sloooooow on my core 2 duo iMac running El Cap. Tons of pinwheels in layer mode. I think I'll have to switch back to 3.4x until this gets ironed out.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5
    16 hours ago, AAGC said:

    Mac version the software is lagging a lot. I will have to reinstall version 3.4.1 ?

    Right there with you.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5
    On 10/4/2018 at 10:24 AM, OttoRenner said:

    You disabled the ability to set the diameter in the sidebar.

    See my post:

     

    But I do not understand this change!

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · New: Ultimaker Cura 3.5

    hello
    I installed Cura 3.5.0 today. Unfortunately it is extremely slow on my mac, absolutely unusable.
    Where Cura 3.4.1 needs less than 1% of the CPU power when opening a menu item (2x Quadcore 3GHz), Cura 3.5.0 is pulling away 100% CPU power when opening one menu item.
    I made a screencast here and am waiting for the next version.

    Mac 3.1 2xQuadcore 3GHz, with OSX 10.11.6 , 32Gb RAM and SSD hard disks 

     

    log is attached
    I have deleted the log file, no change

    ++
    ralfg

    cura.log

    Edited by ralfg
    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5

    I have 3.5 installed on my Mac, latest Mojave release and its the same as 3.4.1 (fast), not seen any issues at all with speed.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5
    7 hours ago, ralfg said:

    hello
    I installed Cura 3.5.0 today. Unfortunately it is extremely slow on my mac, absolutely unusable.
    Where Cura 3.4.1 needs less than 1% of the CPU power when opening a menu item (2x Quadcore 3GHz), Cura 3.5.0 is pulling away 100% CPU power when opening one menu item.
    I made a screencast here and am waiting for the next version.

    Mac 3.1 2xQuadcore 3GHz, with OSX 10.11.6 , 32Gb RAM and SSD hard disks 

     

    log is attached
    I have deleted the log file, no change

    ++
    ralfg

    cura.log

    Unusable on mine. I went back to 3.4.1.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5

    Hiya,

     

    just to add to the  list.  when I change one of most of the settings I don't get the Prepare button, it remains with 'print over network'.

     

    I have to adjust the quality layer height to get the button to show. 

     

    Bex

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5

    Cura 3.5.0 crashes on every model file that I want to load.

    Selfmade .stl and .stl from thingiverse.

    Selfmade .obj

    Curamade .gcode

    Always crash without error messages. The Cura Window goes away.

     

    System Windows 10 with Nvidia 1070, All drivers are up-to-date.

    Delete config files has no efect.

    Cura 3.4.1 works fine.

     

     

     

    cura.log

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5
    2 hours ago, rebekah_harper said:

    ust to add to the  list.  when I change one of most of the settings I don't get the Prepare button, it remains with 'print over network'.

     

    I have to adjust the quality layer height to get the button to show. 

     

    Yes, I get the same behaviour quite often. My "quick fix" is just to hit F5 which reloads the model which wakes the Prepare button up again!

    • Thanks 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5

    today i tested a fresh installation on a newly created account on my Mac, data see above. In the first minutes Cura 3.5.0 ran remarkably fast, but became slower with every mouse click.
    Then I installed this version on a virtual machine on my Mac under Windows 7 64 bit. There Cura runs fast and without any performance problems.

     

    ++ ralf

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5

    Still no issue for me on Mojave, how strange. 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5

    BUG?

    So are these suppport towers a bug or how do I get id of them? not in 3.4

    2133326259_2018-10-06(4)_LI.thumb.jpg.5039823cfc49ca7a1a069c9fd2ca64f7.jpg

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5

    @ahoeben, Cura devs,

    Seems that I experienced a (at least at my machines) reproducable crash when opening already slices/stored gcode files with 3.5

    Already checked the log-file but there seems no anormalies/errors listed.

    Any hint?

     

     

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5
    5 hours ago, R3D said:

    BUG?

    So are these suppport towers a bug or how do I get id of them? not in 3.4

    2133326259_2018-10-06(4)_LI.thumb.jpg.5039823cfc49ca7a1a069c9fd2ca64f7.jpg

    Huh, that is a great inconsistency on a consistent angle. You would think that if it warranted in in one spot, it would warrant it over an entire surface at the same angle and flatness.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5
    1 hour ago, kmanstudios said:

    Huh, that is a great inconsistency on a consistent angle. You would think that if it warranted in in one spot, it would warrant it over an entire surface at the same angle and flatness.

    When I have seen things like that in previous versions, there was a small hole or crack that the tower was trying to help.  Sometimes it would go through the object if there are holes and end up trying to support something further up.  It was always issues with the source object when I saw that though.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5

    Without the model to verify, it is guess work. But I can say that I have made models that do the same thing. Basically ignore the angle except for an area or two and I can say that holes were not the problem. Very confident in my modeling procedures and the types of models it has happened on. Organics, yeah, but not basic extrusions and planar surfaces with single planes for the whole surface. And, to be clear, when I say single planes, I mean single polygons.

     

    This model though, I cannot say.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · New: Ultimaker Cura 3.5
    24 minutes ago, kmanstudios said:

    Without the model to verify, it is guess work. But I can say that I have made models that do the same thing. Basically ignore the angle except for an area or two and I can say that holes were not the problem. Very confident in my modeling procedures and the types of models it has happened on. Organics, yeah, but not basic extrusions and planar surfaces with single planes for the whole surface. And, to be clear, when I say single planes, I mean single polygons.

     

    This model though, I cannot say.

    here is the model

    Z Carrier_4x.stl

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

    ×
    ×
    • Create New...