Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Am I doing Single-Walled Cubes Right?


Recommended Posts

Posted · Am I doing Single-Walled Cubes Right?

I print these single-walled cubes with a 0.2 nozzle but one side always comes out thinner. Its a plague. Its the Y-axis on the left side of the cube and cube prints counterclockwise. On this side, the print measures 0.205 and all three other sides measure 0.225. Am I missing an option in Cura? I'm printing with an Ender 3 but I'm thinking since its only on one Y-axis that its a software option that I'm missing.

Cube.jpg

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Am I doing Single-Walled Cubes Right?
    2 hours ago, smartavionics said:

    Hi @NachoFoot, it would help greatly if you could save the project and attach the project file to this thread. Thanks.

     

    Sorry, I uploaded the wrong file.  This is the right one.

     

    I spiralized it with a 0.2 nozzle so the width of the walls wouldn't matter in the file. I believe the thinner wall is the first wall printed. I'll turn off coasting and see if that does any better and try some different options as well.

     

     

    CCR10_20mm_hollow_cube.3mf

    Edited by NachoFoot
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Am I doing Single-Walled Cubes Right?

    Hello @NachoFoot, I have sliced your project and looked at the resulting gcode. It is extruding the same amount of filament on each side of the cube. I see you are using a lot of cooling fan. Does the fan airflow hit the thin wall more than the others? If so, try using less fan and see if the result is the same.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Am I doing Single-Walled Cubes Right?

    In general, more fan is better with pla.  But an asymmetrical fan situation will create asymmetrical results.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Am I doing Single-Walled Cubes Right?

    @smartavionics, @gr5,

     

    Yep, it was actually the hotend fan though. For some reason, it blows down on the print on the left side. I disabled it and the measurements were close enough. Looks like I'll be upgrading to a different cooling system sooner than later. Either that or convince the local Elementary school to sell me their Ultimaker 2 they aren't using.

     

    Thanks for your help.

    Edited by NachoFoot
  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...