Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

[Feature Request] Set profile material parameters automatically


Recommended Posts

Posted (edited) · [Feature Request] Set profile material parameters automatically

Hello. I am switching from S3D to Cura. Using v3.6 right now and I cannot understand what's the point of separate materials dropdown? I made my own materials in materials section - PLA and ABS. I set different tool and table temps for them accordingly. But when I select these materials they don't change any temperature values in profile settings sidebar. Am I missing something or is that a normal Cura behaviour?

 

Wouldn't it be great if there was a new "Mat" ("Mx", "Mt", "Mtrl", you name it) icon next to the "Fx" icon for some of profile fields? So when this "Mat" icon is active/checked and the user is changing material from materials dropdown, these fields could also change their values automatically. Printing and build plate temperatures, Flow percentage, Retraction values. At least these parameters can be changed with material changing BUT ONLY IF "Mat" icon is active for these fields in profile.

 

cura_materials_not_changing_temp.PNG

Edited by Alfsoft
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · [Feature Request] Set profile material parameters automatically

    Thanks everyone for your suggestions, I managed to solve my problem by exporting my profile, changing its extension to zip, extracting and editing its contents.

    If you are interested in what I've changed so I simply deleted all the values in [values] section with "temperature" and "fan" keywords in them:

    default_material_bed_temperature

    default_material_print_temperature

    material_final_print_temperature

    material_initial_print_temperature
    material_print_temperature

    cool_fan_speed
    cool_fan_speed_max

     

    and one retraction parameter:

    retraction_amount

     

    Then I saved my files, zipped them and changed archive extension back to curaprofile. After profile import my temperature and retraction values are following material values! ☺️

     

    But I still think this is some kind of a bug. Because I tried to set "0"s to temperature fields hoping that this could reset these fields' behaviour but that didn't work.

    Edited by Alfsoft
  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    • Our picks

      • Ultimaker Transformation Summit

        On April 20 - April 23 we will host the Ultimaker Transformation Summit. Come talk to us via Live chat and get inspired by any of our relevant presentations!
        • 5 replies
      • New here? Register your Ultimaker for free 3D printer onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 0 replies
    ×
    ×
    • Create New...