Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Cura disables extruder heating during print


Recommended Posts

Posted · Cura disables extruder heating during print

I have a problem. Cura 3.6 disables extruder heating on almost every dual-extrusion model few layers before end. I have tested it on 4 models and it disables heating on 3 of them.

One model has 260 layers and Cura disabled heating on layer 220 without any reason. All of the printing temperature settings are set to 200 in Cura

problem.PNG

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Cura disables extruder heating during print
    5 hours ago, szerwi said:

    One model has 260 layers and Cura disabled heating on layer 220 without any reason.

     

    There is a reason: Cura disables the heater for any tool that is not longer used for the print. I guess the remaining 40 layers are printed with T1, and T0 is not longer used. That's why Cura disables the heater for T0.

     

    This is regularly a problem for printers with multi extrusion, but single nozzle and can perhaps be changed with a postprocessing script, but i don't know if such a thing already exists.

     

    I really think this should be properly handled by the firmware of those printers. If it doesn't - it's a firmware bug, not the slicers fault (IMHO)

     

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...