Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Ultimaker Firmware 5.2 stable


Recommended Posts

Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

I cannot help with Wifi experience, because my printers are connected through ethernet, but I updated yesterday my UM3 and S5, and both printers work fine. (But I should say, I also haven't any issues with the previous firmware)

 

One issue I had on the UM3, a buzzy noise from the display, is fixed now.

  • Link to post
    Share on other sites
    • Replies 329
    • Created
    • Last Reply

    Top Posters In This Topic

    Top Posters In This Topic

    Popular Posts

    Hi everyone,     Thank you for all the time and energy you invest in sharing your messages here, trying to share your perspective with others. I like to think that this all comes from the sa

    Since we only ever fill the threads with complaints and blames about bugs and errors, the positive should also be highlighted.   Bringing the firmware from UM3 to the same code base was cert

    Hi everyone,   I'm also from Ultimaker, also not a firmware engineer but I've been busy trying to collect more information about this uncomfortable situation. If you have read through the pa

    Posted Images

    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    16 minutes ago, Smithy said:

    I cannot help with Wifi experience, because my printers are connected through ethernet, but I updated yesterday my UM3 and S5, and both printers work fine. (But I should say, I also haven't any issues with the previous firmware)

     

    One issue I had on the UM3, a buzzy noise from the display, is fixed now.

    Good information 

     

    Thank you 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    I'm not sure if it linked to that last firmware update, but since I did it my printer often disconnect from CURA and I have to go to Preferences > Confugure CURA > Printers and click on 'Connect via network' (I'm connected via ethernet) to re-establish the connection. It's not much, bit it's quite annoying to have to do it every few prints. I think it happens every time I switch material or printcores...

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    2 hours ago, Brulti said:

    I'm not sure if it linked to that last firmware update, but since I did it my printer often disconnect from CURA and I have to go to Preferences > Confugure CURA > Printers and click on 'Connect via network' (I'm connected via ethernet) to re-establish the connection. It's not much, bit it's quite annoying to have to do it every few prints. I think it happens every time I switch material or printcores...

     

    I had the same, yesterdays update seems to have solved it, so that annoyance is gone...

     

    Upgraded an UM3 and S5, both seem fine, the XY calibration is working again. 

    Can't judge the WIFI as mine are all wired.

     

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    Hello,

     

    I can only update through USB (company policy), and I've been stuck on this stepstone firmware for months (very unstable). Now that the USB-update option is available again, I tried to upgrade to version 5.2.11 this morning. Without succes: error message says that the firmware could not be verified (like I had when trying to update 5.2.8 through USB in the past).

     

    I'm in the same boat as most here, I don't understand how a company like Ultimaker is so slow on fixing their issues. We use our Ultimakers for professional use in our company, we'll have to rethink the options when investing in further printers.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    Which step of the update did you have a problem with? The intermediate step or the final version?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    5 minutes ago, Dim3nsioneer said:

    Which step of the update did you have a problem with? The intermediate step or the final version?

     

    On a related note, when my S5 offers a update it shows 5.11 not a interim version, should the available version show the interim version first ? Or will it do the required in the background ?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    49 minutes ago, bramvdc1985 said:

    Hello,

     

    I can only update through USB (company policy), and I've been stuck on this stepstone firmware for months (very unstable). Now that the USB-update option is available again, I tried to upgrade to version 5.2.11 this morning. Without succes: error message says that the firmware could not be verified (like I had when trying to update 5.2.8 through USB in the past).

     

    I'm in the same boat as most here, I don't understand how a company like Ultimaker is so slow on fixing their issues. We use our Ultimakers for professional use in our company, we'll have to rethink the options when investing in further printers.

     

    Same verfication problem here. I wanted to update from 5.2.8 (which killed my wifi and ethernet connection ) to 5.2.11.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    @link the S5 shows the firmware number of the final step for both steps.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    1 hour ago, Dim3nsioneer said:

    @link the S5 shows the firmware number of the final step for both steps.

    Thanks !

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    I updated FW 5.2.11 when it is available. The auto-leveling function is working very well. But the Wi-Fi issue is still there. I still have to power-cycle UM3 so that it can be detected. Or, do I have to call customer service to replace the WI-Fi board? At least, my UM3 is usable now.

     

    I have noticed one issue with FW 5.2.8. If z-offset is used (say 0.05mm) then the nozzle will print in the air. There will be a big gap between nozzle and glass. But I don't test it on FW 5.2.11 yet. Could any one confirm this issue get fixed or not? There are too many models need to be printed ASAP... no much time to test/verify all issues.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    28 minutes ago, rcfocus said:

    I updated FW 5.2.11 when it is available. The auto-leveling function is working very well. But the Wi-Fi issue is still there. I still have to power-cycle UM3 so that it can be detected. Or, do I have to call customer service to replace the WI-Fi board? At least, my UM3 is usable now.

     

    I have noticed one issue with FW 5.2.8. If z-offset is used (say 0.05mm) then the nozzle will print in the air. There will be a big gap between nozzle and glass. But I don't test it on FW 5.2.11 yet. Could any one confirm this issue get fixed or not? There are too many models need to be printed ASAP... no much time to test/verify all issues.

     

    you need to update you z offset plugin, there is anothter thread on this, basically the UM firmware does not support the G92 command now, so the new plugin takes account of that and calculates the offset in a different way. Once you change the plugin to the new version it will work as expected 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    26 minutes ago, Link said:

    you need to update you z offset plugin,

     

    Note that a new version of the plugin, which singles out Ultimaker 3 and S5 printers, is now available in the Marketplace. This fixes this issue, specifically for these printers.

    • Thanks 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

     

    4 hours ago, bramvdc1985 said:

    Hello,

     

    I can only update through USB (company policy), and I've been stuck on this stepstone firmware for months (very unstable). Now that the USB-update option is available again, I tried to upgrade to version 5.2.11 this morning. Without succes: error message says that the firmware could not be verified (like I had when trying to update 5.2.8 through USB in the past).

     

    I'm in the same boat as most here, I don't understand how a company like Ultimaker is so slow on fixing their issues. We use our Ultimakers for professional use in our company, we'll have to rethink the options when investing in further printers.

     

     

    4 hours ago, cmeier38 said:

    Same verfication problem here. I wanted to update from 5.2.8 (which killed my wifi and ethernet connection ) to 5.2.11.

     

    Same Problem here, I wanted to update via USB from 5.2.8 (which killed my wifi too) to 5.2.11. Can't use LAN due Company Policy. Error message says that the firmware could not be verified. The Log says something like "could not verify online file version.txt"

     

    Do you need Internet to Update via USB???

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    As far as I'm concerned, I have just installed / tested the 5.2.11on UM3.
    Things went smoothly. I'm not using Wifi and have not tested things on that matter.
    - Active leveling seems way better
    - XY calibration pattern extrusion issue solved, and I confirm that repeatability issue is solved too (running several calibration in a row returns same offset values !)
     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    Just upgraded the S5 via USB and it worked. Got a bit nervous there a few times when the screen would go blank for a long time, or when the progress bar seemed to not be moving. But, it did complete, and am running the first print off the S5 with the new firmware. We will see.......🤞

     

    BUT! It STILL came back to "Confirm removal" upon both sets of upgrades and the final booting of the last part. While not a game stopper, it is still dorky to see it keep displaying that when in fact it has been selected many, many times that the print has been removed.

     

    Hopefully it will go away with a new start-finish-remove-confirm cycle to be completed.

     

    But, not bricked and the print is happening. And, in MY little corner of the stupidverse, that is a good thing 🙂 Just hope the print is solid.

     

    And, the new print was sliced with the new 4.1 Beta.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    Just finished upgrading the UM3E and it is running its first print.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    On 5/16/2019 at 9:00 PM, Link said:

     

    you need to update you z offset plugin, there is anothter thread on this, basically the UM firmware does not support the G92 command now, so the new plugin takes account of that and calculates the offset in a different way. Once you change the plugin to the new version it will work as expected 

    Thanks a lot! I will update it.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    I have just updated my S5 to .11 and everything is fine so far, WiFi works no problem

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    There seems having rule for the Wi-Fi issue. Here is the observed behavior.

    (1) Power on Mac --> Power on UM3 --> Keep Mac active during printing --> Print is done --> Cura can send the next model to UM3 without problem.

    (2) Power on Mac --> Power on UM3 --> Mac go to sleep during printing --> Print is done --> Wakeup Mac --> Cura can NOT send the next model to UM3. UM3 is still shown as connected in Cura.

    (3) Power on Mac --> Power on UM3 --> Power off Mac during printing --> Print is done --> Power on Mac --> Cura can NOT detect UM3.

     

    For situations (2) and (3), I have to power-cycle UM3 so that Cura can connect to it again. Hope that the observation is helpful for Ultimaker team to find the root cause.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    Have you tried to go to preferences in Cura, (printer-> Connect via Network) and click on connect there? It happens not often to me, that Cura cannot connect to the printer, but if it happens I just click on connect and that's it.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    21 hours ago, Smithy said:

    Have you tried to go to preferences in Cura, (printer-> Connect via Network) and click on connect there? It happens not often to me, that Cura cannot connect to the printer, but if it happens I just click on connect and that's it.

     

    Yes, every time when UM3 can't be connect I will go to "Connect via Network". For situation (3), no printer is listed so I will click on "Refresh" several times. But UM3 is still not listed. After power-cycle UM3, it will be listed in Cura automatically.

     

    For situation (2), UM3 is already listed there. The button "Print over network" is still available. But Cura will fail to send out the model when I click on the button.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    Hmm, that is strange, I never had to restart the printer itself. So I guess the printer has lost the network connection for whatever reason.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    This was posted on the 4.1 beta theread, but since I am not sure if it is firmware or software creating this issue, I am posting it here as well.

     

    4.0 and 4.1 both do not produce the checked off 'prime blob' for extruder 2 on the S5. Once checked, it will print the Extruder 1 blob, but not the Extruder 2 blob.

     

    This has been checked on the latest firmware, so I am not sure what the disconnect is....Cura or firmware.

     

    And, while on the subject of prime blobs, Please, please, please make this consistent for all printers. In my instance, it is on by default for the UM3E and off for the S5.

     

    Consistency would be nice.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    Also, over theweekend, the S5 failed to detect when my UM PVA stopped feeding.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

    • Our picks

      • Startups, apply for the Forward AM Innovation Award!
        Are you a startup using 3D printing? Perhaps you should continue reading... 
         
        Together with BASF we are launching the Forward AM Innovation Award - the very first global contest for startups developing new applications with 3D printing!
         
        Why apply?
        The winning startup will receive €100,000 in goods and services*, along with coaching and marketing exposure from top-notch leaders in the industry.
         

         
        Who can apply?
        Your startup creates products using Additive Manufacturing, is less than 5 years old, and has less than 50 employees. We are looking for 3D printing applications with a strong focus on innovation, sustainability and scalability.
         
        Dental aligners, shoes, tools, automotive parts, music instruments, industrial tooling and molding, medical implants, sports equipment, toys, architecture, fashion, construction... all are welcome to join!
         
        Do you have an innovative, sustainable and scalable idea that leverages the unique possibilities of 3D printing? Then it is time to apply!
        More information can be found here.
         
        Applications close on March 28th, 2021
        * What does "in goods and services" mean?
        The winner will be able to pick any item from the overall product and service portfolio of the sponsors, e.g. printers, materials, consulting, software... Choose whatever you need to accelerate your startup.
         
        • 0 replies
      • New here? Register your Ultimaker for free 3D printer onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
        • 0 replies
    ×
    ×
    • Create New...