Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Ultimaker Firmware 5.2 stable


Recommended Posts

  • Replies 329
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hi everyone,     Thank you for all the time and energy you invest in sharing your messages here, trying to share your perspective with others. I like to think that this all comes from the sa

Since we only ever fill the threads with complaints and blames about bugs and errors, the positive should also be highlighted.   Bringing the firmware from UM3 to the same code base was cert

Hi everyone,   I'm also from Ultimaker, also not a firmware engineer but I've been busy trying to collect more information about this uncomfortable situation. If you have read through the pa

Posted Images

Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

Have just tried re-slicing without any z-offset, and its printing (first layer may fail because i need a small -ve z offset for ABS to get it to stick) but the G92 -xx is no longer present. I did not update Cura or delete any settings just removed theZ offset from Bed Adhesion section.

 

So it seems the latest 5.28 version is incorrectly handling the G92 gcode, and in my case at least dropping the bed by approx 1/2 inch.

 

May try to restore previous version later this week when i have more time.

 

Thanks everyone for suggestions.

 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    As a matter of interest i tried slicing with Simplyfy3d and the G92 Zxx is not present in their gcode. Installed Cura 4.0 as suggested

    and Sliced with that and initially could not find the option to set a negative Z-offset. It is uses the Z-offset add on which i found and

    installed from the Marketplace. Once this was done sliced again and got same problem G92 Zxx is present and printer tries to print in thin air.

     

    Will have to restore to previous version. And there was me thinking an upgrade meant an improvement??

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    11 hours ago, WesleySAV17 said:

    It is normal that my S5 offers me the update 5.2.8 knowing that I am already in 5.2.8 ??

    Intention here was to show your current firmware version. If you want to update you enter to see what other versions are available.

     

    So, it is not telling you to update to a newer version. But I do see how this can be confusing.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    21 hours ago, WesleySAV17 said:

     

    For my part I have already tried to reset my S5, but this has not worked anything ... the Wifi still does not work ...

    I have the same issue. But it started before the recent update. 

     

    I stared a thread to discuss it here 

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    Not sure if this is the place for bugs, but if it is...

     

    Both my Ultimaker S5 and 3 Extended are having trouble running the X/Y calibration. It looks like the head aren't priming properly before printing the calibration pattern - see attached image.

     

    Both have only displayed the issue after the recent firmware update.

    IMG_20190325_110455.jpg

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    XY Calibration also failed for me after updating, but I thought it was due to one of the nozzles being loaded with TPU. I tried it twice but haven't really had time to fully look into it.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    To me it seems that bed leveling has set the bed too close to the nozzle which prevents extrusion - at least that is how it appears in my case.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    I have the same Problem with my S5. I thought it was the nozzle, but after changing the core, there was the same Problem.

    Edited by galileo616
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    My Ultimaker S5 is also printing too close to the bed, I just damaged a glass print bed because tough PLA had fused to the glass with a very squashed first layer. 

     

    Also, none of the cloud connect features work at all. Apart from getting the success toast I still have to manually add the IP of the printer locally every single time and none of the features work remotely via the cloud at all.

    Edited by Sassw
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    My S5 has been installing firmware since ~8AM and it is now 8PM. Is it supposed to take this long? If I power it off, will it brick the printer?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    That happens sometimes.  If it doesn't finish within 10 minutes just power cycle it.  This has happened to me before and it did not get bricked.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    13 hours ago, tmostad said:

    To me it seems that bed leveling has set the bed too close to the nozzle which prevents extrusion - at least that is how it appears in my case.

     

    Both my S5 and 3 Extended are 'printing' half a mm or so above the plate.

     

    Does anyone know how to revert the firmware back to pre-5.2?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    @piphil Did you perform both factory reset and Cura Connect reset? Revert to a firmware before 5.2 is not possible on a S5 for the end user.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    1 hour ago, Dim3nsioneer said:

    @piphil Did you perform both factory reset and Cura Connect reset? Revert to a firmware before 5.2 is not possible on a S5 for the end user.

     

    I haven't - and haven't been advised to do so by our support provider. Is it possible this would have any effect? It feels more like they've tweaked the code for the levelling and accidentally removed the head prime command during the X/Y calibration.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    I wanted to connect our printer (UM S5) from the Wifi connection to the newly installed Ethernet.
    For this I have deselected the Wifi and wanted to dial Ethernet. After a few seconds, the switch was reset to gray and no Ethernet connection was available. The Ethernet line was tested and used with other devices. Repeated attempts were unsuccessful.
    
    Then I reset the Cura Connect settings. A wifi connection could be set up, but an ethernet connection could not be established.
    I've reset the Cura Connect several times to test whether the ethernet can be enabled without a wifi connection. That was also unsuccessful.
    
    Finally, I reset the printer to factory defaults and repeated all previous tests to find out that I can no longer set up a Wifi connection. The menue stops at the Create Hotspot window. The progress bar has gone through to the end, but there is not a hotspot enabled, neither a message on the printer nor Wifi to find.
    
    My guess is a firmware issue, because until yesterday and before resetting to factory settings, the Wifi connection was possible.
    I uploaded the latest firmware last week via Wifi. (Version 5.2.8.20190320)
    
    Is there a way to replay the last working or a newer firmware?
    
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    Same thing here on my XY calibration with my UM3 after upgrade to firmware 5.2.  I spent hours cleaning print cores thinking something was clogged. The only reason I wanted to do the XY calibration is to address all the other issues I was having after upgrading to "5.2 Stable".  Apparently there is no way to roll back the firmware to 3.x without invalidating my warranty on this 2 month old unit.  So I am patiently waiting for for firmware 5.3 so I can use my UM3 again.  An official response from Ultimaker regarding this firmware upgrade and the plans to address what appears to be multiple issues would be greatly appreciated!

    Edited by N9ssham
    spelling
    • Like 2
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    Unfortunately there is no new firmware or solution to our problem ...

    We are good to wait for a fix from Ultimaker ...

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    Also waiting for a new stable firmware. Until then my UM3 is unusable. I hope Ultimaker is really working on it...

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable

    my problems on Ultimaker 3 after installing firmware 5.2.8 are:

    - no Wifi (haven't try the camera) after doing factory reset

    - cannot print if using S3D, I have also sent email to S3D for possible solution, they have worked a 

    temporary U3 profile for firmware 5.2.8, I have tried and tested a few times but still have some problems:

    --- the machine will keep asking me to use the printhead that's not designated in my Gcode.

    am still keep trying and also same time hope Ultimaker can make a really stable firmware soon!

     

    attached S3D Profile for UM3, please try and share 

    S3d Profile for Ultimaker 3 (5.2.8 firmware)

     

     

    best regards

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    8 hours ago, viola0083 said:

    my problems on Ultimaker 3 after installing firmware 5.2.8 are:

    - no Wifi (haven't try the camera) after doing factory reset

    - cannot print if using S3D, I have also sent email to S3D for possible solution, they have worked a 

    temporary U3 profile for firmware 5.2.8, I have tried and tested a few times but still have some problems:

    --- the machine will keep asking me to use the printhead that's not designated in my Gcode.

    am still keep trying and also same time hope Ultimaker can make a really stable firmware soon!

     

    attached S3D Profile for UM3, please try and share 

    S3d Profile for Ultimaker 3 (5.2.8 firmware)

     

     

    best regards

     

    I also got the new profile from S3D but there appear to be more issues with 5.2.8 than just Gcode. Have now recovered my UM3 to last version before 5.2.8 and all is working again.

     

    Wasted few hours on this and won't make the mistake of just accepting a firmware upgrade in future :-)

     

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    1 hour ago, Jimbo965 said:

    Have now recovered my UM3 to last version before 5.2.8 and all is working again.

     

    How did you do this? I can't find the older firmware online?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    2 hours ago, Jimbo965 said:

     

    I also got the new profile from S3D but there appear to be more issues with 5.2.8 than just Gcode. Have now recovered my UM3 to last version before 5.2.8 and all is working again.

     

    Wasted few hours on this and won't make the mistake of just accepting a firmware upgrade in future :-)

     

    I'm desperate with this 5.2.8 firmware, please enlighten me how to restore to earlier version 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Firmware 5.2 stable
    On 3/26/2019 at 9:46 AM, N9ssham said:

    Same thing here on my XY calibration with my UM3 after upgrade to firmware 5.2.  I spent hours cleaning print cores thinking something was clogged. The only reason I wanted to do the XY calibration is to address all the other issues I was having after upgrading to "5.2 Stable".  Apparently there is no way to roll back the firmware to 3.x without invalidating my warranty on this 2 month old unit.  So I am patiently waiting for for firmware 5.3 so I can use my UM3 again.  An official response from Ultimaker regarding this firmware upgrade and the plans to address what appears to be multiple issues would be greatly appreciated!

    Who told you it violates your warranty?  Who is your reseller?

     

    Most resellers will only not-warranty something if you broke it while messing with the printer.  Merely removing a cover should not violate any warranties on the UM3 unless you then accidentally smashed the PCB with a hammer.  You could threaten to return it and have them roll it back or suggest that you could do it and save them a lot of trouble.  Maybe that will work.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

    • Our picks

      • Talking additive | The 3D printing podcast
        Why should we be the only ones asking questions? Join us and ask Jabil all your questions on September 22nd 5pm CET
          • Like
        • 3 replies
      • Ultimaker masterclass: Optimizing your Ultimaker Cura workflow
        Save your seat for either broadcast on September 23.
        What will you learn?
        · Best practices for iterative print preparation and every lesson you should learn from each print
        · The right way to use per-object settings and when they are most useful
        · Easy-to-use resources for anyone who wants to develop their own printer definitions, plugins, or print profiles
        · How to optimize print profile settings and whether to “keep” or “discard” changes
        · When is the right time to export your drawing from CAD? (Based on Ultimaker Cura’s surprising power as 3D control software)
        · And a whole lot more tips and tricks!
         
        How can I join?
        This free masterclass will take place twice:
        1. 11am CEST (5pm SGT, 5am EDT)
        2. 5pm CEST (11am EDT, 8am PDT, 11pm SGT)
          • Like
        • 0 replies
      • Do you use 3D printing at work? Let us know
        It doesn't matter if you are using 1 Ultimaker or 10, there is inspiration in everything. We're looking for ...
        • 1 reply
    ×
    ×
    • Create New...