Jump to content
youngbnnn

Need help with ABS splitting problem

Recommended Posts

Posted · Need help with ABS splitting problem

Hello, I'm trying to print ABS with my cr-10s and keep getting split problem.

 

I'm using Cura 3.6.0, nozzle temperature at 250C, bed temp at 100C with layer height 0.1mm

Extrusion speed is 20mm/s with 2 shells, 10% infill.

 

Regardless of the print size, splitting happened.


I think printing speed isn't that fast and the temperature is high enough.

I didn't check the fan power but I didn't change default setting value of it.

 

Please see attached images. 

https://photos.app.goo.gl/zz3fVsNpFcyMzBDd6

 

Any help would be appreciated!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Need help with ABS splitting problem

You aren't getting good layer adhesion.  The lower layer is not melting enough when the new layer is going down on top.  The lower layer needs to melt a little so you get good adhesion.

 

You can't go much hotter on the nozzle so you have two options left:

1) Raise the air temperature by enclosing the printer.

2) Lower the fan speed a lot.  Try to go so low that the fan will still start back up if you stop it with your fingers but as low as possible.  Typically 1/3 power.

 

Ideally you want to do both of those above two things.  35C is a good air temperature.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!