Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

CURA 4.0 caused print head to move outside of print volume


Recommended Posts

Posted · CURA 4.0 caused print head to move outside of print volume
  •  
  • Member
  • 0
  • 18 posts
Posted Friday at 10:28 AM · Print Exceeds Build Volume in Cura 4.0

I have a very interesting problem on a reprap delta printer.  CURA 4.0 on a Windows 10 home computer.

 

I tried to print this Thingiverse thing (The gnoll figure):

https://www.thingiverse.com/thing:3362465/files

with supports.  I had no experimental options enabled and had no unusual gcode in the startup preamble (used default CURA).

I submitted it through Octoprint to my printer.

The preamble executed and the end effector dropped to a 15mm height, then it "wandered" off the build plate and continued to attempt to move far off of the build plate, causing the typical belt-grinding until I hit the kill switch on the printer.

 

My Marlin firmware has a fixed firmware volume that is well within the limits of my delta printer.  However, CURA managed to tell it to move off of the print bed until it ground the belts and could go no further.  So, either a corrupt command was sent that messed up the firmware or there is some g-code that bypasses the firmware build volume limits.  This model worked fine from CURA 3.6 and from Simplify3D, but failed in the same way every time with CURA 4.0.

 

Thanks,

DLC

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · CURA 4.0 caused print head to move outside of print volume

    In cura go to the machine settings and make sure (0,0) is at the center (delta printers usually have that in the center) versus the corner (non delta printers usually have that in the corner).  There is a checkbox.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · CURA 4.0 caused print head to move outside of print volume
    22 hours ago, gr5 said:

    In cura go to the machine settings and make sure (0,0) is at the center (delta printers usually have that in the center) versus the corner (non delta printers usually have that in the corner).  There is a checkbox.

    I did this.  I used this CURA 4.0 to print on another delta reprap, and it didn't go funky.  So there was just something about this model and setup, I think.  I will have to re-install the CURA 4.0 and do this model again so that I can capture the 3mf file for analysis.

     

    thanks,

    DLC

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...