Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Cura 4.1 Crashing at Startup


ronel
 Share

Recommended Posts

Posted · Cura 4.1 Crashing at Startup

Hello everyone. I am having trouble launching Cura 4.1. The program crashes right after I try to launch it. I tried looking up the issue and couldn't find anything, I'm hoping I can get some help here. I've attached the log files to this post, the zip archive also contains the dxdiag file.

cura.log logs.zip

  • Link to post
    Share on other sites

    • 2 weeks later...
    Posted · Cura 4.1 Crashing at Startup

    I had an issue last night where Cura wouldn’t start (Windows 10, mostly up-to-date). There was a reboot pending to finish installing Windows updates. Cura would not show even its splash screen, but Cura.exe was in task manager under background processes. 

     

    Tried killing itand restarting. That didn’t work.

     

    rebooted, which finished windows updates, and Cura was fine.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 4.1 Crashing at Startup

    You can try to remove the configuration folder and start from scratch. 

    Cura 4.1 is running fine for me on Mac OSX Mojave.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 4.1 Crashing at Startup

    Just deleting and reinstalling didnt help so far.
    If i delete said configuration folder and want to start from scratch. Do i loose all my settings?

    right now i have 4 versions of cura installed. that way i can make shure that i can go back to a working setup...

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 4.1 Crashing at Startup

    It looks like we have the same problem:

    Try running it in Windows 8 Compatibility Mode.

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 4.1 Crashing at Startup
    7 hours ago, yttrium said:

    If i delete said configuration folder and want to start from scratch. Do i loose all my settings?

    Unfortunately yes, but you can rename or move the folder to another location, just for testing if this would solve the problem.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • The Ultimaker Showcase — October 14. What's new?
        Your dear friends at Ultimaker have some exciting news and insights for you!
         
        • 0 replies
      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 8 replies
    ×
    ×
    • Create New...