Jump to content
Stuarts

Cura 4.2.1 stuck at loading preferences on splash screen

Recommended Posts

Posted (edited) · Cura 4.2.1 stuck at loading preferences on splash screen

I've been running 4.1 for a while and just installed 4.2.1. When I start it, the splash screen opens and cycles through loading plugins and then updating configuration. 2 hours later it is unchanged.

 

I have established that if I have my network disabled, it crashes pointing at the thingiverse plugin. I'm not sure if that is significant or not.

 

 

Edited by Stuarts
incorrect details

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura 4.2.1 stuck at loading preferences on splash screen

Thingiverse has been down a lot lately. You could try removing the thingiverse plugin manually.

 

On Windows, go to %APPDATA%\cura\4.2\plugins, and remove the thingiverse plugin folder.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura 4.2.1 stuck at loading preferences on splash screen

This hasn't fixed the problem and I doubt that thingiverse is the issue as 4.1.0 loads without error.

 

I have reinstalled and it now gets past upgrading configuration and now sits at loading preferences.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura 4.2.1 stuck at loading preferences on splash screen

Sorry, you suggested it hung on that plugin, I told you how you can manually remove that plugin. I did not mean to say the plugin is broken (though I’ve heard thingiverse often is)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura 4.2.1 stuck at loading preferences on splash screen

I have seen the same mentions of problems with thingiverse, but haven't seen any problems with Cura 4.1.0 so it doesn't seem like a thingiverse problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited) · Cura 4.2.1 stuck at loading preferences on splash screen

I think I just solved this problem. I've been fighting with it for 3 days.

 

I have run the compatibility troubleshooter and it has recommended Windows 8 compatibility.

 

I now have it running.

 

It did change some settings in my active profile which it adopted from my 4.1 config. It changed line width and speeds.

Edited by Stuarts
correcting detail

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Our picks

    • Ultimaker Cura 4.0 | Stable available!
      Ultimaker Cura 4.0 is mainly focused on the improved user interface and cloud integration.
      As always, we want to collect your user feedback for this release. If there are any improvements you can think of, feel free to mention it here and help us to shape the next release.
      • 98 replies
×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!