Jump to content
thelemurking

Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

Recommended Posts

Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

Hello,

 

I have 3 S5 printers, and have connected all of them to the Cura Connect feature, with the app downloaded on my phone, with notifications enabled etc. etc.

 

This is very useful for me, as I've had cases when the printer had some sensor error and it aborted the print, sending me a notification to fix the issue.

 

However, the printers keep disconnecting. They are connected via WiFi, if that matters.

 

Do you guys have any idea as to why this keeps happening, and what I can do to make it stop?

 

When this happens, I need to switch the printers off and on again, and then run the connection setup again, which is mildly frustrating.

 

Thanks!

Cosmin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

Hi, i have the same issue, i'm waiting an answer also .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

If you have the possibility to use the ethernet connection, then do it. For whatever reason the wifi connection is not as stable as it should, but with the wired ethernet it works fine and stable.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

Hi,

 

I'm one of the developers involved in Connect. As @Smithy indicates, ethernet will always be more stable than wifi. However we're still interested in finding potential problems that are unrelated to wireless technology. Maybe you could share the logs of your printer with us (in a private message if desired)? You can find the option to dump logs to USB in the printer's settings menu.

Also, which firmware version are you running?

 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

I got the same problem, usually happened after the print half done, It just simple show a blank page in the Ultimaker App.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

Hi

 

I have the same problem with my S5, as a Cura Connect group host, that keeps disconnecting from Cura 4.3 and 4.4, but all my printers are connected on a gigabyte ethernet network.

 

Disconnection is mainly while Cura performs processor intensive tasks (saving a project, slicing, changing material, changing profile) but also occurs while Cura is idle.

 

Some weird informations on Cura 4.4, printer is said to be connected on the top left, but going to the printers tab, it is not marked as connected. Still it is possible to send the print to the printer by network.

 

638187074_Capturedcran2019-11-2413_09_04.thumb.png.03c3d5d243d946de16aaf73d850c3a57.png

 

I already have a bug opened on Github https://github.com/Ultimaker/Cura/issues/6626

 

This corrupts all the projects that are saved making this feature useless. It's a PITA.

 

Seems like 4.3 and 4.4 releases were done to deliver new features for the new Ultimaker products, but quality control and non regression was not a priority.

 

It's a shame for products that are targeting businesses.

Being a 3d printing service provider this has a major impact on my operations.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

Ultimaker should be past asking users for log files and mentioning that Ethernet is more stable than wireless. 

 

Please find the deficiency and fix it!

 

It is not up for debate, there is an issue with the S5 wireless connection. I have had connection and drop out issues with mine since the day I got it out of the box, not to mention the last firmware update completely knocked it out, had to revert that back just to get the intermittent connection back. The message boards are chock full of everyone else with same. 

 

Frustrated was 3 months ago... when I thought I would just wait for the fix. 

 

My bathroom scale, robot vacuum, wireless speakers, smart light bulbs, exercise bike, smart tv, laser printer, fire stick... you name it are all wireless, network or blue tooth, they never drop off the network ever. 

 

If you got bad hardware built into the S5 that can't be fixed with software and firmware then send us all a USB to Bluetooth adapter to plug into our machines or something. The situation is getting ridiculous,!

 

 

 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

Same issue here, the wired connection is better, but still disconnects.  I need to go into cura and manually set IP address and that only lasts so long...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

Due to multiple issues with Cura 4.3 and 4.4 on projects / materials and constant disconnections of the networked printer (though all my printers / devices are on ethernet), I have reverted to Cura 4.2.1 beginning of this week.

 

Since, no more disconnections.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!