Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently


Recommended Posts

Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

I just bought an S5 and the wifi is extremely unreliable to the point that its pretty much so useless. Hopefully these issues get fixed. The printer rarely connects for more than 20 seconds at a time. Looks like I am back to using external drives.  

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

    I was going to start a new thread but this seems close enough for me to add my contributions.

     

    I've been using Ethernet since day one with my S5, It seemed ok to begin with but once I had it up and running with more jobs, things in the queue, etc, it's generally unreachable, this is in the app, through the web page and the Cura software.

     

    One thing I have observed is that even though I've not prompted the printer to connect to the UM Cloud it attempts to establish a HTTPS connection to api.ultimaker.com, every 4 seconds (ish). My things don't get access to the internet unless they need it so these requests are dropped by my firewall.

     

    Is there a chance that this is the cause for my instability?

     

    I've now a special rule to stop logging the failures as they where generating too much noise in logging, can anyone advise how I stop the printer trying to call home?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently
    1 minute ago, mcaddy said:

    I was going to start a new thread but this seems close enough for me to add my contributions.

     

    I've been using Ethernet since day one with my S5, It seemed ok to begin with but once I had it up and running with more jobs, things in the queue, etc, it's generally unreachable, this is in the app, through the web page and the Cura software.

     

    One thing I have observed is that even though I've not prompted the printer to connect to the UM Cloud it attempts to establish a HTTPS connection to api.ultimaker.com, every 4 seconds (ish). My things don't get access to the internet unless they need it so these requests are dropped by my firewall.

     

    Is there a chance that this is the cause for my instability?

     

    I've now a special rule to stop logging the failures as they where generating too much noise in logging, can anyone advise how I stop the printer trying to call home?

     

    Can you share logs with me? As far as I know the printer shouldn't call api.ultimaker.com unless specifically asked for.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently
    14 minutes ago, mcaddy said:

    it's generally unreachable, this is in the app, through the web page and the Cura software.

     

    Also having all my Ultimaker printers wired and the S5 host with 2 UM3E slaves.

     

    With Cura 4,3 and above, the S5 disconnects frequently from Cura. This may lead to many instances of the networked printer created in the Printers list.

     

    Since I've downgraded to Cura 4.2.1 not any single disconnection from Cura.

     

    Regarding the disconnection from the web page, I haven't noticed it under macOS 10.14 and Safari, even with Little Snitch

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently
    On 5/13/2020 at 10:47 AM, ctbeke said:

     

    Can you share logs with me? As far as I know the printer shouldn't call api.ultimaker.com unless specifically asked for.

     

    Not right now as when I try to download the logs the touch screen UI just hangs, I will give the system a reboot when I get a chance and see if things improve.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

    IMG_7760.mov.zipHere is a video to show your team of what happens when you try to reconnect to wifi after a long print.  In the video, an all night print has been completed and the S5 has been disconnected from wifi, preventing me from starting another print.  But when I try to reconnect in the Network menu, I just get denied.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

    Hi my new UM5 has the same problem. It disconnects from wifi. Couldn't you just enable some wifi restart button please?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

    I am having the same problem. During printing my S5 disconnects from wifi. If I go to the network panel on the printer, the wifi toggle is in the off state and disabled from moving back to on. It requires I restart the printer but always reconnects instantly. This appears to be a software issue on the printer. thank you for your support. 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently

    10/16/2020.......Latest firmware and cura 4.7.1.  Ultimaker 5S, ethernet connected.  A week ago after latest update my printer disconnects after a few seconds in Cura.  I can connect with the digital factory, but file sent to print does not show up on my printer.  Has anybody fixed this yet?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker S5 disconnects from Cura Connect frequently
    On 10/16/2020 at 11:35 PM, gisley said:

    10/16/2020.......Latest firmware and cura 4.7.1.  Ultimaker 5S, ethernet connected.  A week ago after latest update my printer disconnects after a few seconds in Cura.  I can connect with the digital factory, but file sent to print does not show up on my printer.  Has anybody fixed this yet?

    I am still using Cura 4.2.1 because I had no disconnections over ethernet on my S5. Also I haven't upgraded the FW, still 5.2.11. But I was thinking of an upgrade.

    In my case disconnections were linked to the creation of a bunch of "shadow" printers by Cura 4.3, 4.4 and 4.5 (all were a PITA regarding this weird behavior).

    Printer were visible in the printer management tool, but not connected except one. That was messing up the connection.

     

    Is that your case?

     

    I had some calls with Ultimaker Team, but they were saying not to be able to reproduce the problem....

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    • Our picks

      • Startups, apply for the Forward AM Innovation Award!
        Are you a startup using 3D printing? Perhaps you should continue reading... 
         
        Together with BASF we are launching the Forward AM Innovation Award - the very first global contest for startups developing new applications with 3D printing!
         
        Why apply?
        The winning startup will receive €100,000 in goods and services*, along with coaching and marketing exposure from top-notch leaders in the industry.
         

         
        Who can apply?
        Your startup creates products using Additive Manufacturing, is less than 5 years old, and has less than 50 employees. We are looking for 3D printing applications with a strong focus on innovation, sustainability and scalability.
         
        Dental aligners, shoes, tools, automotive parts, music instruments, industrial tooling and molding, medical implants, sports equipment, toys, architecture, fashion, construction... all are welcome to join!
         
        Do you have an innovative, sustainable and scalable idea that leverages the unique possibilities of 3D printing? Then it is time to apply!
        More information can be found here.
         
        Applications close on March 28th, 2021
        * What does "in goods and services" mean?
        The winner will be able to pick any item from the overall product and service portfolio of the sponsors, e.g. printers, materials, consulting, software... Choose whatever you need to accelerate your startup.
         
          • Like
        • 0 replies
      • New here? Register your Ultimaker for free 3D printer onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 0 replies
    ×
    ×
    • Create New...