Jump to content
Dace1

UM3 ext Menu doesn´t offer "return to menu"-option after loading a spool which is incompatible to the actual print core

Recommended Posts

Posted · UM3 ext Menu doesn´t offer "return to menu"-option after loading a spool which is incompatible to the actual print core

Hello Developers,

 

recently I found a missing option in the printer menu of the UM3 extended - so I have to switch the printer on and off again to be able to continue.

 

The situation:

Installed is a AA print core and a pla-filament spool.

Now I change the pla-spool to a pva one using the spool-unload/load option of the firmware-menu.

After placing the pva-spool and pressing the confirm-button a message appears, telling me, that the actual print core is not suited for this kind of filament.

And here comes the bug: The only option I have now, is just to confirm this message and to continue loading the filament into the wrong core. That does not make any sense to me.

 

What I would expect here: Either a question like: "Do You want to change the core to a BB one? (yes/no)" and then initiate the core change procedure. Or some kind of "Go back"-button, so I could at least navigate back the menu and then go to "change core" and so on.

 

Until now I helped me by switching the printer off and on again and first change the core then the spool.

 

Thank You in advance of taking notice and hopefully changing this.

 

Best regards,

 

Daniel

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · UM3 ext Menu doesn´t offer "return to menu"-option after loading a spool which is incompatible to the actual print core

Glad you have been irritated by the same problem!

 

Trying to change a print core - say from an A0.25 to A0.4 - and a filament that isn't compatible with whatever was there beforehand can get you into a knot that can only be untied by switching off and rebooting. That seems remarkably primitive compared to everything else this machine can do.

 

If the menu loop reaches a dead-end then I agree it would be nice to have a Return option that allows you to restart that loop and, say, change the order of the new set up to avoid the dead-end.

 

Chris Woolf

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · UM3 ext Menu doesn´t offer "return to menu"-option after loading a spool which is incompatible to the actual print core

Yes. I have hit this condition many times. Very annoying.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!