Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Cura 4.3 not starting on MACOSX 10.15 Catalina


Recommended Posts

Posted · Cura 4.3 not starting on MACOSX 10.15 Catalina

Hi all,

 

this weekend i updated to OSX Catalina 10.15 on my MAC.

 

But know Cura 4.3 stays in a white blank screen and a rotaiting rainbow circle.

 

How could I get CUra run again. I often use it because it is much better then simplify 3d.

 

Help is realy wanted.

 

Kind regards

Willi

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Cura 4.3 not starting on MACOSX 10.15 Catalina

    Cura 4.3 runs fine for me on Catalina, so it must be something with your installation.

     

    You can try to delete your Cura configuration folder, that you can start over with a fresh installation. But be aware that you will loose all your settings.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Cura 4.3 not starting on MACOSX 10.15 Catalina

    You find it here: ~/Library/Application Support/cura/4.3

    When you delete the whole 4.3 directory or everything lower than this number, you will start with a fresh copy. You can also try to just rename the latest (4.3) folder to something else and delete the previous versions.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Cura 4.3 not starting on MACOSX 10.15 Catalina

    It’s working fine for me also in Catalina, maybe remove Cura fully and reinstall it.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Cura 4.3 not starting on MACOSX 10.15 Catalina

    So I solved the Problem just a couple of minutes ago.

    Problem was an USB-Unit where cura tries to access to as a Printer, but it Isn't a printer. I removed all USB Units attached and which I didn't need for working with cura and reallised that the Docking station for my Sportswatch was the reason to prevent Cura from a correct starting.

    Now I have to check why, for hell, cura tries to read  USB-ports.

     

    But thanks to you all.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Cura 4.3 not starting on MACOSX 10.15 Catalina

    You can stop Cura from accessing the USB ports by going into Marketplace -> Installed and disable the USB printing plugin.

     

    Screenshot_2019-10-15_07-39-17.thumb.png.e48f1bc326c537745ebda4407f238fa8.png

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Cura 4.3 not starting on MACOSX 10.15 Catalina

    It was enabled, now I disabled it and attached the USB device causing my Problem.

    What should I say, everything is fine now.

    Thanks for this hint.

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...