Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Cura 4.4.0 stuck at starting


Recommended Posts

Posted · Cura 4.4.0 stuck at starting

Hello,

 

i am trying to use Cura on my laptop, which is Windows 10 64bit. However, after installing Cura and then starting it (check the "start Cura after installation" thing) it is stuck at loading plugins / initializing package manager. When clicking on it, it crashes and says Cura.exe doesn't respond.

What I already tried:

 

Run Cura.exe as Administrator (nothing happens, just a process running in the background with no window whatsoever, need to close it with task manager)

Run Cura setup as Administrator (still stuck at loading plugins then)

Disable Windows Firewall (nothing changed)

 

my laptop specs:

Windows 10 64bit

Intel Core i3-8145U 2.5GHz

8 GB RAM

 

Is there anything I can try so it sucessfully starts?
 

cura.PNG

  • Link to post
    Share on other sites
    • 2 weeks later...
    Posted · Cura 4.4.0 stuck at starting

    I ran into the same problem.  This did the trick, for me:

    1. Make sure there is no cura.exe process running, by looking in Task Manager (or just rebooting to be sure).
    2. Go into .../AppData/Roaming/cura/4.4 (or whatever version you are running)
    3. Delete cura.lock, if it is there.  If it is not there, and Cura is not running, then this isn't the problem for you.

    There is no risk, at all, in deleting that file.  It gets created at runtime and is really only valid while Cura is running.  If it doesn't get deleted when Cura exits, it will cause the package manager to hang.

     

    Hope this helps.

    • Like 4
    Link to post
    Share on other sites
    • 4 weeks later...
    Posted · Cura 4.4.0 stuck at starting

    I'm having the same problem with Cura 4.4 on my Windows Surface Pro 6 (Windows 10 64bit).  I find myself having to start Cura 4.4, terminate the process, then restart (sometimes two or three times) before it starts.  Once started it runs without issue.  Doesn't seem to make any difference running as Admin either.  Not sure if anyone has found a workaround/fix yet?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Cura 4.4.0 stuck at starting
    On 1/17/2020 at 1:32 PM, AdamOfEternia said:

    I'm having the same problem with Cura 4.4 on my Windows Surface Pro 6 (Windows 10 64bit).  I find myself having to start Cura 4.4, terminate the process, then restart (sometimes two or three times) before it starts.  Once started it runs without issue.  Doesn't seem to make any difference running as Admin either.  Not sure if anyone has found a workaround/fix yet?

     

    I'm getting this with 4.4.1 too, takes a couple of rounds of run-kill before it will start properly

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Cura 4.4.0 stuck at starting
    On 12/23/2019 at 5:30 PM, thebrent said:

    I ran into the same problem.  This did the trick, for me:

    1. Make sure there is no cura.exe process running, by looking in Task Manager (or just rebooting to be sure).
    2. Go into .../AppData/Roaming/cura/4.4 (or whatever version you are running)
    3. Delete cura.lock, if it is there.  If it is not there, and Cura is not running, then this isn't the problem for you.

    There is no risk, at all, in deleting that file.  It gets created at runtime and is really only valid while Cura is running.  If it doesn't get deleted when Cura exits, it will cause the package manager to hang.

     

    Hope this helps.

    thank you!!! that solved the problem

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...