Jump to content
kenny

Ultimaker 3 Extended Screen splits, Print pauses

Recommended Posts

Posted · Ultimaker 3 Extended Screen splits, Print pauses

    I bought a new UM3 extended and started having problems shortly after I started using it. The LCD screen splits, the left side of the screen is on the right side and vise  versa, and sometimes the top half of the screen is on the bottom and the bottom half is on the top. Then just after that the print head pauses for 15 seconds and oozes filament causing a blob on the print. It will keep doing that every so often until I cancel the print. I have been in touch with UM, at first they thought it might be a power issue. I had it plugged directly into the outlet. I also tried moving it into another room that's also on a separate circuit. Didn't work. They sent me a new wifi card to try. didn't work. They said maybe it's defective and sent another one and also sent a Olimex board. Didn't work. Last week they replaced the printer, The new one did the same thing while I was setting it up doing a calibration print. I checked the outlets with a circuit tester. Wired correct. Checked voltage with a multimeter. 120v and steady not fluctuating at all.  I replaced the receptacles anyway. It was ok for a couple of days then started to do it again today. I'm lost. I don't know what's going on. I have an other printer in this room for five years now with no problems. It's done it with Ultimaker PLA, generic PLA. I slice with Cura and just updated to 4.4.1. It did it before and after the update. Anyone hear of this or have a possible solution?  

 

                                                                                                                       Ken

IMG_0418.JPG

IMG_0421.JPG

IMG_0488.JPG

IMG_0482.JPG

IMG_0477.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker 3 Extended Screen splits, Print pauses
13 hours ago, kenny said:

I have been in touch with UM, at first they thought it might be a power issue.

 

??? Whoever you talked with, you should call the person's attention to the topic below.

It seems like Ultimaker is aware of this problem since several months now - and only  "a handful" of customers are affected, but still...

Your best chances are: disable WIFI as a workaround and/or get in contact with @CarloK to ask for further advice.

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker 3 Extended Screen splits, Print pauses

Wow, thanks tinkergnome. That’s exactly what it does.  I’ll be passing it on to UM tech support. That should be the answer. I’m just surprised they didn’t know or mention it if they did.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!