Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
  • Sign Up
Catevari

Cura slice preview problem

Recommended Posts

Posted · Cura slice preview problem

Trying to get some work done as far as printing goes since I'm making supplies for work amidst the whole covid thing. I upgraded to Cura 4.5 and set out to slice another project before doing more ear relief pieces. When the process finishes and go to preview there are tons of lines in between the 4 parts showing up. Not sure what the cause for this is all of a sudden as it was working perfectly fine yesterday. Image attached with what is going on.

 

Coasting is off, since that is the closest thing I've seen to this issue. I don't know if its just the preview is messed up or if something else is

2020-04-07.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura slice preview problem

Those are non extruding moves so the head can get from one part to the other.

 

In your screen shot I can see you have near the top "color scheme" set to "material color".  I prefer to set that to "line type".  Then note that you can check and uncheck different things.  If you uncheck "travel moves" those lines should go away - which might be bad as then you can't see them but they are still there.

 

Note that it shows one blue color but in fact there are 2 shades of blue - light blue, dark blue.  One color indicates that there was a retraction before the move.  The other indicates there was no retraction.  This matters.  non-retraction moves will leak a bit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited) · Cura slice preview problem
7 minutes ago, gr5 said:

Those are non extruding moves so the head can get from one part to the other.

 

In your screen shot I can see you have near the top "color scheme" set to "material color".  I prefer to set that to "line type".  Then note that you can check and uncheck different things.  If you uncheck "travel moves" those lines should go away - which might be bad as then you can't see them but they are still there.

 

Note that it shows one blue color but in fact there are 2 shades of blue - light blue, dark blue.  One color indicates that there was a retraction before the move.  The other indicates there was no retraction.  This matters.  non-retraction moves will leak a bit.

I changed it to line type, travels is not selected, its showing red as shell.

2020-04-07 (1).png

Edited by Catevari

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura slice preview problem

wow.  I've never seen anything like that.  Can you enable the travels?  I want to see which moves are considered travel moves.  Did you just slice an STL?  Or did you load this from gcode?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura slice preview problem

It must be from STL as @Catevari has sliced it. If it was GCode , you could see the movements and, if the GCode is tagged correctly, CURA could color it correctly, but it couldn't be sliced.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura slice preview problem

The STL's are sound as I haven't had a issue slicing them before. It came to that after installing the newer Cura. It was after slicing, and going to preview. However I changed settings, such as top and bottom thickness from the .8 that was standard to 1mm, as well as a few other settings that I can't recall offhand, and resliced, when I came back, the glitch or whatever you want to call this, was gone. The anomaly hopefully won't repeat itself.

 

I actually was proceeding to install a previous version of Cura just in case the changes I made didn't work as well when this 'corrected' itself. I have 4.4.1 installed again as backup.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...