Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Small pieces attached to outside of the print


Recommended Posts

Posted · Small pieces attached to outside of the print

On both my Ultimaker 3 and Ultimaker S5 I get little pieces of the ABS material sticking off the side of the print (see pictures).  This is using the AA 0.8 core.  If I use the AA 0.4 core I get smaller versions of these but still some.  The part is U shaped and it is always on the inside of the U.  

I am printing the same part on a Lulzbot Taz 6 and there the most  get are a few thin strands I can easily brush away.

20200409_122328.jpg

20200409_122333.jpg

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Small pieces attached to outside of the print

    These "insect antennas" come from the nozzle leaking while traveling through air. Upon arriving at the next wall, it deposits that leak as a drop on the side of the wall. Upon the next layer, the drop is deposited on top of the existing drop. And so on, causing a nice insect antenna.

     

    If you watch closely while printing, you can see the antennas growing with each nozzle pass.

     

    So you need to tune your settings for less leaking while traveling (print slow, cool, thin layers, enough retraction, travel fast through air), or for not traveling through air at all, if the model allows it. But I have never printed ABS (apart from one test cube), so I can't give more specific tips.

     

    Here a few pics: one closup, and the other showing the dimensions of the piece related to other parts and a ruler (in mm and cm). This is printed with a 0.4mm nozzle, in PLA, after I forgot to switch retraction on.

     

    microscope5.thumb.png.0a792ceff97c232fc3c2e9ac90f6de48.png

     

    microscope10.thumb.png.f19ba929a276abe9c32cc4b0c807b4c9.png

     

     

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Small pieces attached to outside of the print

    That was what I was afraid you were going to say.  I am trying to turn out lots of these headbands so I need to print as fast as I can.  Guess I will tweak things until I get a minimum number of antennae.

     

    I think the reason I am seeing this on my Ultimakers and not the Lulzbot is due to the different feed mechanisms.  The Lulzbot is pulling whereas the Ultimaker is pushing.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    • Our picks

      • Ultimaker Transformation Summit
        Visit our virtual showroom and learn more about the Ultimaker ecosystem!
        • 14 replies
      • New here? Register your Ultimaker for free 3D printer onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 0 replies
    ×
    ×
    • Create New...