Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
  • Sign Up
BR365

Combing - not working as expected

Recommended Posts

Posted · Combing - not working as expected

Hello,

I read about the function Combing, which should force the nozzle to move / or not to move over printed areas.

 

Now, I have a massive stringing problem with my printer and it could be reduced, when the nozzle would travel only over areas, where in the same or previous layer it was beeeing printed. But, as You can see in the STL picture, the nozzle takes the direct way. e.g. from A to B or from B to C.

 

1538859894_GB_Inlay-MarklinC45-UltimakerCura.thumb.png.e4dfee575842c09f5ed7ce52775eae55.png

 

These movements I have in the 3D print as strings.

 

Is there a way to force the printer to move not directly from A to B but go over the right wall and then turn left to point B?

 

I know, better would be to solve the stringing problem, but it wasn't yet successful.

 

Thanks,

Moritz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Combing - not working as expected

Hi, please save the project file (File -> Save) and attach the .3mf file to this thread so we can see what settings you are using. Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited) · Combing - not working as expected

Hello,

here is the 3mf file.

 

Thanks,

Moritz

 

Edited by BR365
Wrong attachement

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Combing - not working as expected

No, that isn't a .3mf file, that's the gcode. Please do File -> Save !!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited) · Combing - not working as expected

Sorry, I took the wrong one.

 

 

 

Edited by BR365
Wrong attachement

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Combing - not working as expected

No dingbat, that's still not right. You did File -> Export but you have to do File -> Save.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Combing - not working as expected

Export just includes the model(s) but Save includes the models and the settings. I have requested that UM alter that menu to make it more obvious but they weren't interested.

 

Anyway, when I slice your project I don't see so many direct travels as your image shows, what version of Cura are you using?

 

Screenshot_2020-04-14_19-13-02.thumb.png.399f93828f0a304176ee50356e6d09ba.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Combing - not working as expected

Hi,
I use the latest Version 4.5

 

Moritz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Combing - not working as expected

It becomes worse in the higher layers because of the openings on the sides for the plug connectors:

 

665105330_2020-04-1420_46_59-GA_GB_Inlay-MarklinC4.5-save-UltimakerCura.thumb.png.c4f3fb66cb6ee794fb132783594e8ca2.png

 

It's really hard do remove all the strings after printing.

 

Moritz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Combing - not working as expected

Actually, I have the exact same problem here!

 

And it's driving me nuts 🙂

 

Geert

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Combing - not working as expected

Same here, I try to use combing to avoid stringing but it is definitely not working as it should, and behaving precisely as described in this post. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...