Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

"Select face to align to the build plate" doesn't quite align


gauthier
 Share

Recommended Posts

Posted · "Select face to align to the build plate" doesn't quite align

I love the idea behind "Select face to align to the build plate", but it doesn't seem to go all the way. I noticed that because the skirt on my print didn't go around the whole part, it went through the middle.

 

The model directly after opening:

Screenshot_2020-05-28_075048.thumb.png.a2a873ee3e544f60ce1e0776bb153a0d.png

 

After "Select face to align to the build plate", seen from below. The face is not completely red, only half of it seems to be touching the build plate:

Screenshot_2020-05-28_075116.thumb.png.4666e1f0eede5a168e815082621fc2ba.png

 

After "Lay flat":

Screenshot_2020-05-28_075130.thumb.png.21cd54642b90c06bdaa93e8744ae61da.png

 

This is how I expect the downward face to look like after "Select face to align to the build plate".

 

Is this a known issue? Am I doing something wrong?

 

Cura 4.6.1

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · "Select face to align to the build plate" doesn't quite align

    I just got a failure when I selected a face on one of the short arms rather than the longer piece. Perhaps the arms are very slightly wonky (technical term) ?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted (edited) · "Select face to align to the build plate" doesn't quite align

    oh, yeah! I realize now the thin faces were not really parallel! Sorry about that. I guess "Lay flat" chose the largest of the thin faces, and that's why it looked like it worked better.

     

    I think it looks right for you @burtoogle, because it might depend on where you exactly click when selecting the face.

     

    Still, I don't get that "Lay flat" managed to place all the "not really parallel" faces flat on the build plate anyway. It looks right after that.

    Edited by gauthier
  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · "Select face to align to the build plate" doesn't quite align
    29 minutes ago, gauthier said:

    I think it looks right for you @burtoogle, because it might depend on where you exactly click when selecting the face.

     

    Exactly! Look at all the faces it has to choose from. Can you guarantee that they are all aligned horizontally?

     

    Screenshot_2020-05-28_09-11-11.thumb.png.da47e85a28837b9fc197b78868317ce8.png

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 8 replies
    ×
    ×
    • Create New...