Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Bought an UM3 - what's with the print quality


Recommended Posts

Posted · Bought an UM3 - what's with the print quality

Hello all,

 

New to the forum but not to 3D printing. I bought a used UM3 a couple of days ago, did some cleaning and maintenance and was ready to print my 1st object. The previous owner gave me a number of original UM spools of PLA and PVA and from the popping sound while the PVA was printing it seems like the spools had moisture in them so I had placed them in a closed container with a dehumidifier for 24 hours.

 

Here is what the 1st print looks like. 0.4 nozzle, 0.2mm layer otherwise defaults in cura. The print is OK but not really good as the bottom looks pretty bad and overall the quality is not what I had expected. Do you think this is a material issue or some calibration is required? I used all defaults in Cure when slicing this.

IMG_20200613_083053.jpg

IMG_20200613_083059.jpg

IMG_20200613_083127.jpg

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Bought an UM3 - what's with the print quality

    Did you have support enabled when you printed that part?

     

    I always enable support interface. prints a solid slab which improves surface quality of suported areas.

    Depending on what support material used you might need to vary distance between support and part.

    Zero if using PVA, more if same as print. Below example is supporting TPU with PLA

     

    image.thumb.png.54457c88c993e53e3c6f4b7425e4a21a.png

     

     

     

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...