Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Ultimaker Cura create gap when slicing


Recommended Posts

Posted · Ultimaker Cura create gap when slicing

Hello,

I am using Cura to slice my model before printing on Ender 3. I'm trying to prepare a model founded on Thingiverse but I have a problem with it.

 

After slicing, I've got a gap between 2 parts of the model but when I check before slicing or in Fusion 360, there is not gap.

 

Is there a configuration to do to adjust this ? Thanks

Capture d’écran 2020-11-27 à 14.01.40.png

Capture d’écran 2020-11-27 à 14.02.24.png

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Cura create gap when slicing

    That's almost surely a problem with the model.  Did you try printing it?  It might work okay - the lines might be close enough to bond.  Look at it in layer view and lower the slider until you can see that slice/opening.

     

    You can play with the cura "mesh repair" features or you can try sending it through a free repair service.  But I suspect that tiny air gap is really there in the model and so the repair services might not fix anything:

     

    netfabb free repair service is here (you have to create a free account first):
    https://service.netfabb.com/login.php

     

    Here's another service - drag and drop mesh repair service:
    https://3d-print.jomatik.de/en/index.php

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Ultimaker Cura create gap when slicing
    1 hour ago, gr5 said:

    That's almost surely a problem with the model.  Did you try printing it?  It might work okay - the lines might be close enough to bond.  Look at it in layer view and lower the slider until you can see that slice/opening.

     

    You can play with the cura "mesh repair" features or you can try sending it through a free repair service.  But I suspect that tiny air gap is really there in the model and so the repair services might not fix anything:

     

    netfabb free repair service is here (you have to create a free account first):
    https://service.netfabb.com/login.php

     

    Here's another service - drag and drop mesh repair service:
    https://3d-print.jomatik.de/en/index.php

     

     

    Thanks for your help, I tried to print it and had the issue.

    I used netfabb repair service and seem to be good on Cura ! I will try to print it soon. Thanks !

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...