Jump to content
UltiMaker Community of 3D Printing Experts

Cura not seeing my materials added from Marketplace


OzzytheMozzy
 Share

Recommended Posts

Posted · Cura not seeing my materials added from Marketplace

Hi All. I have a S5 with materials station, running Cura 4.8.0. S5 running 5.8.2.

When adding material to Cura from the Marketplace, it does not show up in materials. Not even after restarting Cura, logging out and in again. 

The material I was adding is the generic HIPS. Please help!

ADDED.PNG

HIPS.PNG

CURA.PNG

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura not seeing my materials added from Marketplace

    I don't have a solution, but a possible reason:

     

    1. printer definitions for Cura contain a list of excluded materials
    2. "Generic HIPS" is the first entry in this list for all Ultimaker printers
    3. i don't know the reason 🙂

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura not seeing my materials added from Marketplace

    I just got done doing this for the first time. I added a filament called Polycast by Polymaker.

     

    I did take a few times closing and opening Cura for it to eventually show up. Sorry I can't be more helpful.

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    • 1 year later...
    Posted · Cura not seeing my materials added from Marketplace

    I'm having exactly the same issue as the OG poster.
    I have an S5 and I'm running Cura 4.13.1

    Generic HIPS will not show up in the drop down.
    I've verified that I can download other materials and install them and get them to appear in the drop down (after a restart) but the same approach does not work with Generic HIPS.

    Did anyone ever solve this?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura not seeing my materials added from Marketplace

    Hey @BensJammin,

     

    Welcome to the Ultimaker Community 🎉

    @tinkergnome is right! It requires a bit of tinkering under the hood, and you'll probably have to redo it if you download a new version of Ultimaker Cura. 

    If you find the ultimaker.def.json file in your Cura Projectfiles you can remove "generic_hips"
    image.thumb.png.a3f0a5c6ce9377ecbbb592f970c22685.png

     

    Than the material should show up again!
    Hope this helps! Good luck! 💪

    • Heart 1
    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 14 replies
    ×
    ×
    • Create New...